top

bottomMenu

youtube

Δελτία τύπου 2018

 2Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου Β΄ και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανοίγει τις πύλες της στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η διαδραστική ψηφιακή έκθεση εμπειρίας «Ο Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την έκθεση έχει επιμεληθεί η Διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ που είχε την επιστημονική ευθύνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου σε συνεργασία με το National Geographic...

Cmatthew.jpg«Ὁ λύχνος τοῦ σώματός ἐστιν ὁ ὀ­φθαλ­μός. Ἐάν οὖν ὁ ὀφθαλμός σου ἁ­πλοῦς ᾖ, ὅλον τό σῶμά σου φω­τεινόν ἔσται» (Ματθ. 6.22).

Ἀπό τό ὄρος τῶν Μακαρισμῶν ἀκούεται σήμερα μέσα στούς ναούς μας ἡ φωνή τοῦ Χριστοῦ· «τό λυχνάρι τοῦ σώματος εἶναι τά μάτια· καί ἄν τά μά­τια μας εἶναι καθαρά καί εἰλικρινῆ καί ἄδο­λα, τότε καί ὁλόκληρο τό σῶμα μας θά εἶναι γεμάτο φῶς καί θά ἐκ­πέμπει τό φῶς».
Δέν εἶναι ἡ πρώτη φορά πού ὁ Χριστός ἀναφέρεται στήν ἀναγκαιότητα τοῦ φωτός καί στή σημασία τοῦ λύχνου, οὔτε εἶναι ἡ πρώτη φορά κατά τήν ὁποία ὑπογραμμίζει τή σημασία τῶν ὀφθαλμῶν τοῦ ἀνθρώπου γιά τήν καθαρότητα τῆς ψυχῆς καί τοῦ σώματός μας.
Φῶς τοῦ κόσμου ὁ Χριστός, ὅπως τό διακήρυξε ἴδιος, ἐπιθυμεῖ καί οἱ μαθητές του καί ὅσοι θά πιστεύσουν σέ Αὐτόν στούς αἰῶνες νά εἶναι φῶς τοῦ κόσμου, νά εἶναι φῶς ἀνάμεσα στούς ἀνθρώπους, νά εἶναι σάν τή λυχνία πού φωτίζει τόν δρόμο καί τή ζωή τῶν ἀνθρώπων καί «λάμπει πᾶσιν τοῖς ἐν τῇ οἰκίᾳ».
Γι’ αὐτό καί σήμερα, συνεχίζοντας τήν ἐπί τοῦ ὄρους ὁμιλία του ὁ Χριστός μᾶς ὑποδεικνύει τόν τρόπο καί τή μέθοδο μέ τήν ὁποία θά μπορέσουμε νά γίνουμε «φῶς τοῦ κόσμου»...

MakedonikoEthnosΠρο ετών το ανώτατο δικαστήριο της χώρας (ο Άρειος Πάγος "Α.Π."), έκρινε πως «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και κατά συνέπεια μακεδονικός πολιτισμός και μακεδονική γλώσσα».
Ειδικότερα, όσον αφορά στην απόφαση του Α.Π., όλα ξεκίνησαν το 2003 όταν ένα Σωματείο στη Δυτική Μακεδονία θέλησε να αναγνωριστεί (απαιτείται δικαστική απόφαση). Το Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση εγγραφής του. Τότε υπέβαλε έφεση και το Εφετείο με μία ιστορική απόφαση την απέρριψε, διότι έκρινε ότι ο σκοπός τού υπό αναγνώριση Σωματείου «αντίκειται προς τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού θέτει σε κίνδυνο τους θεσμούς του Ελληνικού Κράτους» και «προκαλεί σύγχυση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς, στα Κράτη και στους λοιπούς φορείς, με τους οποίους θα συναλλαχθεί αυτό, καθώς και ότι η αναγνώριση του Σωματείου προσκρούει στην ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης των πολιτών της περιοχής και κατ’ επέκταση της γαλήνης της χώρας». Έπειτα ασκήθηκε αναίρεση, την οποία και απέρριψε, τελικά, ο Α.Π. το 2009, επικυρώνοντας την απόφαση του Εφετείου.
Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως στη σύνθεση του Α.Π., και μάλιστα ως εισηγήτρια, συμμετείχε τότε και η κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Ελλάδας (27.8.2015-21.9.2015) και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου (1.7.2015-30.6.2017), η οποία ανέλαβε τη θέση του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, 10 μόλις ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή της (η σύμβασή της λήγει στις 10.7.2019).
Αναφέρουμε στη συνέχεια τα βασικά σημεία της απόφασης την οποία επικύρωσε ο Α.Π.:....

DiaforetikotitaΤα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας προσπάθειας μετακίνησης του αξιακού και ηθικού μας κώδικα, στα χωράφια ενός νέου κλισέ που φέρει το όνομα «διαφορετικότητα». Έτσι, η μια «διαφορετικότητα» διαδέχεται την άλλη σε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ αλήθειας και ψεύδους, φυσιολογικού και αφύσικου, ομορφιάς και ασχήμιας. Προσφάτως ανασύρθηκε ως χρυσή εφεδρεία της νεοταξικής υστερίας, η σεξουαλική «διαφορετικότητα», δηλαδή η ανατροπή όλων των ηθικών κανόνων που διέπουν τα δύο φύλα κατά φυσική επιταγή αιώνων.
Η σεξουαλική «διαφορετικότητα» αποτελεί την αιχμή του δόρατος στους δύσκολους καιρούς που ζούμε για να πληγεί ο ηθικός άνθρωπος και μάλιστα με τις ευλογίες της πολιτείας. Ασεβείς παρελάσεις «διαφορετικών» ατόμων, πρώτα στην Θεσσαλονίκη και ύστερα στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, προσβάλλουν τα ιερά και τα όσια του λαού μας. Οι εκδηλώσεις αυτές δήθεν προοδευτισμού, προβλημάτισαν τα ανήλικα παιδιά και προκάλεσαν την αηδία και την αγανάκτηση των μεγαλυτέρων, όχι μόνο επειδή κάποια άτομα επέδειξαν την «διαφορετικότητα» τους αντιαισθητικά και αποκρουστικά, όσο διότι η ίδια η πολιτεία με επωνύμους εκπροσώπους της έπλεξε το εγκώμιο των εκδηλώσεων αυτών συνπαρελαύνοντας και επιδοκιμάζοντας. Ταυτόχρονα η πολιτεία ψήφισε σειρά νόμων παρέχοντας στα άτομα αυτά το δικαίωμα να προβάλουν δημοσίως το ελάττωμα τους και να αποκτούν δικαιώματα στην σύναψη γάμων και αναδοχή παιδιών...

Adam

Πριν λίγο καιρό ήμουν παρών στο ξέσπασμα ενός ανθρώπου. Άρχισε να κατηγορεί την εκκλησία και να λέει τα κλασικά: οι παπάδες μας κλέβουν, οι δεσποτάδες μας θέλουν στην άγνοια υποταγμένους, μας κοροϊδεύουν, μας εκμεταλλεύονται, εγώ αλλιώς τον φανταζόμουν τον Θεό. Μάλιστα, για να στηρίξει όλο αυτά τα παράπονά του έφερε και παραδείγματα πολύ ορθά....Και μ' έβαλε σε σκέψεις. Πολλές σκέψεις.
Να εκμυστηρευτώ μερικές...

Κάνουμε πάντα το λάθος να βλέπουμε τα σφάλματα των παπάδων, των δεσποτάδων και αμέσως λέμε: Να, αυτός έκανε αυτό. Και ποιο είναι αμέσως το συμπέρασμα που βγάζουμε; Άρα, καλά κάνω κι εγώ που δεν πάω στην εκκλησία.

Δηλαδή, αμέσως βγάζουμε τον εαυτό μας απ' την εξίσωση, επειδή κάπου, κάποτε, κάποιος έκανε συγκεκριμένο σφάλμα. Και ξεχνάμε ότι ο Θεός είναι υπόθεση όχι του παπά που έκλεψε, αλλά του καθενός μας προσωπικά. Η πίστη είναι βίωμα.
Είναι εμπειρία προσωπική, μυστική, εσωτερική. Είναι σχέση με τον Θεό. Και σε μια τόσο προσωπική σχέση δε χωράνε ενέργειες ή παραλείψεις τρίτων. Για παράδειγμα, όταν ερωτευτείς, δε σε νοιάζει τίποτε άλλο παρά το ερώμενο πρόσωπο. Βλέπεις το πρόσωπο αυτό παντού και πάντα.

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ