top

bottomMenu

youtube

Οι εορταστικές εκδηλώσεις "ΔΗΜΗΤΡΙΑ", που για 21 χρόνο πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου, συνεχίζονται με αυξανόμενη την συμμετοχή πιστών που συρρέει στον Ιερό Ναό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα 13 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ομιλία από την Οσιολογιωτάτη Γερόντισσα Θεοξένη, Ηγουμένη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χρυσοπηγής Χανίων. Θέμα της ομιλίας ήταν: "Ο λόγος και οι διδαχές του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη - μια αποκάλυψη για τον σύγχρονο κόσμο".
Η Γερόντισσα Θεοξένη με υπέροχο τρόπο είπε χαρακτηρίστηκα: “Οι Άγιοι είναι οι προχωρημένοι εκλεκτοί του Κυρίου, που μας οδηγούν στη συνάντησή μας με τον Χριστό. Ένας τέτοιος Άγιος είναι και ο Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Από μικρό παιδί ο Όσιος ένιωσε μέσα του την κλίση του Θεού για την μοναχική ζωή. Τα παιδικά του χρόνια ήταν μια συνεχής άσκηση για αυταπάρνηση των εμπαθών επιθυμιών και της κοσμικής ζωής.
Η μετάβασή του στο Άγιον Όρος τον οδήγησε στο αποκορύφωμα της πνευματικής του προσπάθειας για ολοκληρωτική παράδοση του εαυτού του στο θέλημα του Θεού, ασκώντας την υπακοή στους γέροντές του, την ακτημοσύνη και την πλήρη εναρμόνιση της ζωής του με τις ευαγγελικές εντολές του Χριστού.
Καλλιέργησε την “ευχή του Ιησού” στον υπέρτατο βαθμό, έως ότου η Χάρις του Θεού τον κατέστησε σκηνή του Θεού και Λόγου. Από τότε το Πανάγιο Πνεύμα ενεργούσε μέσα του, με το διορατικό και προορατικό χάρισμα. Μιλούσε για τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, για τα μυστικά της δημιουργίας και για τους λόγους των όντων”.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε:
“Να μη φοβόμαστε τις αρρώστιες, το θάνατο, το κακό, να μην μας απορροφούν οι καθημερινές βιοτικές μέριμνες –έλεγε ο Όσιος- με αποτέλεσμα να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον Θεό.
Την κάθε μέρα να τη ζούμε σαν μια πρόγευση της Βασιλείας των Ουρανών. Να εργαζόμαστε ως αθάνατοι και να ζούμε ως ετοιμοθάνατοι. Ο Χριστός θα μεταποιήσει τα πάντα μέσα μας, αρκεί να τον αγαπήσει ο καθένας μας από καρδιάς”.
Ιδιαιτέρως υπογράμμισε την ευθύνη των γονέων απέναντι στα παιδιά. Σύμφωνα με την διδαχή του Οσίου, “θα πρέπει οι γονείς να προσφέρουν αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον τους και κυρίως να τα συνδέσουν με το πρόσωπο του Χριστού”.
Σε άλλο σημείο ανέφερε: “Το Άγιο Ποτήριο είναι το σημείο συνάντησης των Ορθοδόξων Χριστιανών μεταξύ τους και με τον Χριστό. Στη σχέση αυτή καταργούνται οι αποστάσεις, η μοναξιά και η απόγνωση”.
Ο Όσιος Πορφύριος συνιστούσε την αποφυγή του φανατισμού και των ακραίων εκδηλώσεων πίστεως και ερμηνείας του λόγου του Θεού και των διδαχών των Αγίων. Εκεί ελλοχεύει η παρερμηνεία και η κακοδοξία.
Κλείνοντας την ομιλία της η Γερόντισσα Θεοξένη μίλησε για την αγάπη του Χριστού μέσα από την εμπειρία του Οσίου, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά: “ Όποιος αγαπάει λίγο, δίνει λίγο και όποιος αγαπάει πολύ θυσιάζεται”.

Μετά την ομιλία, η Γερόντισσα απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των πιστών στην συνάντηση "Ενοριακό Αρχονταρίκι", που καθημερινώς γίνεται στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού.
Σχετικά με τον τρόπο αντιμετωπίσεως των αλλοπίστων, τον τρόπο αντιδράσεως απέναντι στο νόμο περί αλλαγής φύλου και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, η Γερόντισσα χρησιμοποίησε τις λέξεις με τις οποίες ο Όσιος Πορφύριος βοηθούσε πνευματικά τους ανθρώπους. Είπε χαρακτηριστικά: με συνέπεια στην πνευματική μας ζωή, με απαλότητα απέναντι στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν και με απλότητα, που αποδεικνύει την ψυχική κατάσταση του καθενός μας.

Μετά το ενοριακό αρχονταρίκι τελέστηκε, όπως κάθε βράδυ, κατανυκτική αγρυπνία, στην οποία λειτουργός ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Φραγκίσκος Λάβδας, εφημέριος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού - Αγίου Σεραφείμ Παλαιάς Πεντέλης και ομιλητής ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Α΄ Γραμματεύς - Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Έψαλαν τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας "Κυριακός ο Υμνογράφος" υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Αναστασίου Γκιούλη.

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ