• ΚΥΡΙΑΚΗ Ε’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – ΟΜΙΛΙΑ π. ΕΦΡΑΙΜ ΑΝΘΙΜΟΥ
  ΚΥΡΙΑΚΗ Ε’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – ΟΜΙΛΙΑ π. ΕΦΡΑΙΜ ΑΝΘΙΜΟΥ
 • ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
  ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
 • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΙΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΙΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
 • ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
  ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
 • ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ - π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
  ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ - π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
 • ΑΦΙΕΡΩΜΑ
  ΑΦΙΕΡΩΜΑ " ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 " ΒΙΝΤΕΟ
 • ΑΦΙΕΡΩΜΑ
  ΑΦΙΕΡΩΜΑ "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018" PhotoGallery
 • "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018" - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΗΜΕΡΩΝ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
 • " ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 " 20η ΗΜΕΡΑ - ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ
 • " ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 " 19η ΜΕΡΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΡΙΣΗΣ & ΤΥΡΝΑΒΟΥ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
 • " ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 " 18η ΜΕΡΑ - ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ π. ΝΙΚΩΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ
 • " ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 " 18η ΜΕΡΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ π. ΝΙΚΩΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ

02062018

Evdomadiaio Programma

 • Εμφανίσεις Άρθρων
  4076126
 • Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 126 επισκέπτες και κανένα μέλος

Panagia Efrosini

Ependisi

06072018

Με τη συμμετοχή 92 προσκυνητών άρχισε το 4/ήμερο ενοριακό προσκύνημα  στη Σιάτιστα, Καστοριά, Πρέσπες και Φλώρινα.
Η πρώτη επίσκεψη ήταν στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιαδος Δομοκού. Οι προσκυνητές ασπάστηκαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ενώ άκουσαν τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. π. Αθανάσιο Σύρο να αφηγείται το θαύμα της εύρεσης της εικόνας και να  αναφέρεται με ιδιαίτερη ζωηρότητα σε πρακτικά θέματα  της πνευματικής ζωής.
Τό Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης κτίσθηκε τό 1962 μέ θαυματουργικό τρόπο. Η εμφάνιση της Παναγίας σέ όραμα υπέδειξε στούς κατοίκους του χωριού σέ βάθος 1,50 μ. μέσα στό χωμα τήν εικόνα της πού φέρει τήν επιγραφή "Μήτηρ Θεου Ελεούσα". Η εικόνα φαίνεται νά ανήκει στήν εποχή της εικονομαχίας, διατηρείται σέ καλή κατάσταση παρά τήν επί αιωνες παραμονή της στό χώμα καί είναι τό μεγάλο κειμήλιο της Μονής. Στό σημείο της εύρεσης ανηγέρθη μικρός ναός. Η προσέλευση όμως πολλών προσκυνητών οδήγησε στήν θεμελίωση ενός μεγαλυτέρου ναού τό 1965 ο οποίος μέ τήν συμπαράσταση καί τήν υλική βοήθεια των χριστιανών, αποπερατώθηκε τόν Αύγουστο του 1966. Κοντά στό ναό ανοικοδομήθηκαν κελλιά καί τά άλλα απαραίτητα κτίσματα. Τό 1972 έγιναν τά εγκαίνια της νέας Μονής, η οποία δέν άργησε νά αποκτήσει μεγάλη φήμη.
Η δεύτερη επίσκεψη ήταν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου Κοζάνης. Οι προσκυνητές ασπάστηκαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης, ενώ έμειναν κατάπληκτοι από την μοναδική φυσικη ομορφιά της Μονής, τον κατανυκτικό και περίτεχνο Ναό, την ευταξία, την αρχοντική φιλοξενια των μοναζουσών και τέλος την υπέροχη ομιλία της Γερόντισσας Θεολογίας.
Συγκεκριμένα, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, τοποθετείται χρονολογικά τον 12ο αιώνα. και αγιογραφείται ως Βρεφοκρατούσα. Αν και η φθορά του χρόνου αφαίρεσε κάθε χρωστική ουσία από τα πρόσωπα της Εικόνας, η οποία φέρει ασημένια επένδυση, παρ’ όλα αυτά είναι έντονα εκφραστική.
Ιδιαίτερο ενδειαφέρον παρουσιάζει η αναβιώση του εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων Σιατιστινών, οι οποίοι με τα στολισμένα άλογα τους πηγαίνουν να προσκυνήσουν στο μοναστήρι της  Παναγίας.
Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου, υπολογίζεται ότι κτίσθηκε ανάμεσα στο 1603 και 1753. Ο Ναός της  Παναγίας ήταν αρχικά ξωκλήσι ενώ αργότερα με την προσθήκη και άλλων οικοδομημάτων έλαβε μοναστηριακή μορφή. Το 1824, οπότε και έχουμε την πρώτη γραπτή μαρτυρία, το μοναστήρι ήταν τόπος συνάντησης των σκλαβωμένων δυτικομακεδόνων.
Το Καθολικό της Μονής, τρίκλιτη βασιλική, ξυλόστεγη με τρούλο, εικονογραφήθηκε το 1797. Το τέμπλο του είναι ξυλόγλυπτο και σε αυτό δεσπόζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας.
Η τιμή στο πρόσωπο της Παναγίας κορυφώνεται κατά την Πανήγυρη της Μονής στις 15 Αυγούστου.
Η τελευταία επίσκεψη της πρώτης ημέρας του προσκυνήματος ηταν στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Κυρίου Δρυόβουνου Σιάτιστας.
Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, και βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από το χωριό Δρυόβουνο του Δήμου Βοϊου Κοζάνης μέσα σε ορεινή δασώδη περιοχή και σε υψόμετρο 1000 μέτρων.
Από την Κοζάνη  απέχει περίπου 52 χιλιόμετρα και από την Καστοριά 30.
Η Μονή ιδρύθηκε το έτος 1592 και αγιογραφήθηκε το έτος 1652.
Την Μονή επισκέφτηκε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο και  περιποιήθηκε τους μοναχούς που ασθενούσαν λόγω επιδημίας φέρνοντας νερό από διπλανή πηγή με το οποίο τέλεσε αγιασμό και έδωσε στους μοναχούς να πιούν και εκείνοι αμέσως θεραπεύτηκαν.
Από τότε το νερό αυτό χαρακτηρίζεται ως αγίασμα και στο σημείο από όπου αυτό αναβλύζει  μπορούν οι πιστοί να πίνουν το καθαγιασμένο αυτό αγίασμα για ευλογία.
Το μοναστήρι το οποίο στις εμπόλεμες περιόδους προσέφερε κρησφύγετο σε πολλούς καταδιωκόμενους, κάηκε από τους Ιταλούς κατακτητές το έτος 1943 και η ανακαίνιση του ξεκίνησε το 1996.
Το βράδυ οι προσκυνητές έφθασαν στην ομορφη Καστοριά οπου και θα διανυκτερεύουν σε όλη τη διάρκεια του προσκυνήματος.

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ