• ΚΥΡΙΑΚΗ Ε’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – ΟΜΙΛΙΑ π. ΕΦΡΑΙΜ ΑΝΘΙΜΟΥ
  ΚΥΡΙΑΚΗ Ε’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – ΟΜΙΛΙΑ π. ΕΦΡΑΙΜ ΑΝΘΙΜΟΥ
 • ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
  ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ π. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
 • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΙΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΙΤΟΜΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
 • ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
  ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ
 • ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ - π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
  ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ - π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ
 • ΑΦΙΕΡΩΜΑ
  ΑΦΙΕΡΩΜΑ " ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 " ΒΙΝΤΕΟ
 • ΑΦΙΕΡΩΜΑ
  ΑΦΙΕΡΩΜΑ "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018" PhotoGallery
 • "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018" - ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΗΜΕΡΩΝ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
 • " ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 " 20η ΗΜΕΡΑ - ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ
 • " ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 " 19η ΜΕΡΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΑΡΙΣΗΣ & ΤΥΡΝΑΒΟΥ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
 • " ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 " 18η ΜΕΡΑ - ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ π. ΝΙΚΩΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ
 • " ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018 " 18η ΜΕΡΑ - ΟΜΙΛΙΑ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ π. ΝΙΚΩΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ

02062018

Evdomadiaio Programma

 • Εμφανίσεις Άρθρων
  4076400
 • Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 108 επισκέπτες και κανένα μέλος

Panagia Efrosini

Ependisi

06072018

Η 2η μέρα του 4/ήμερου ενοριακού προσκυνήματος, Τετάρτη 19 Απριλίου, άρχισε με επίσκεψη στη μικρή Πρέσπα, στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου στη μεγάλη Πρέσπα, στον οικισμό Ψαράδες και στο περίφημο χωριό του Αγίου Γερμανού.
Οι προσκυνητές είδαν από κοντά την περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά τμήματα των λιμνών μικρής Πρέσπας και μεγάλης Πρέσπας – «υγρά σύνορα» της Ελλάδας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Αλβανίας – και τις εκτάσεις γύρω από αυτές.
Οι δυο λίμνες – από τις αρχαιότερες της Ευρώπης, με μοναδική βιοποικιλότητα – χωρίζονται από μια στενή λουρίδα προσχώσεων, που έχει δημιουργηθεί από το ρέμα του Αγίου Γερμανού. Στο βόρειο τμήμα της μικρής Πρέσπας – αβαθής, με βαλτώδεις όχθες – βρίσκονται δύο νησάκια, το Bιδρονήσι και ο Άγιος Αχίλλειος (πλωτή γέφυρα το συνδέει με την απέναντι όχθη).
Από τις εκκλησίες που σώζονται στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου σημαντικότερη είναι η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του Aγίου Αχίλλειου, στη βάση ενός μικρού λόφου, την οποία οι προσκυνητές θαύμασαν. Tο εντυπωσιακό αυτό μνημείο (20x47 μ.), ερειπωμένο σήμερα, ιδρύθηκε από το βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ στο διάστημα 986-990. Υπήρξε αρχικά καθεδρικός ναός του κράτους του Σαμουήλ και στη συνέχεια, έως τα μέσα του 15ου αιώνα, επισκοπικός ναός της ομώνυμης περιοχής. Στη βασιλική του Aγίου Αχίλλειου, όπως και σε άλλες εκκλησίες του νησιού, ενσωματώθηκε οικοδομικό υλικό από κτίσματα αρχαίας πόλης.
Οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στον παραδοσιακό οικισμό Ψαράδες, που είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της μεγάλης Πρέσπας, με αξιόλογα δείγματα λιθόκτιστης και πλινθόκτιστης μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ενώ προσκύνησαν το σημαντικότερο αξιοθέατο του οικισμού Ψαράδες, την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου, κτίσμα του 19ου αιώνα.
Το πρωινό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο χωριό Άγιος Γερμανός Πρεσπών, στην κεντρική πλατεία του οποίου υπάρχει ο καταπληκτικός Ναός του Αγίου Γερμανού με τον τάφο του Αγίου.
Ο Ναός αυτός, που είναι αφιερωμένος στον άγιο Γερμανό, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, αποτέλεσε τον πυρήνα του σημερινού χωριού Άγιος Γερμανός (Γέρμανη παλιότερα).
Ο Άγιος Γερμανός είναι ένας εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο, που χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα. Ο τρούλος στηρίζεται σε τέσσερις πεσσούς, αντί κιόνων, όπως είναι συνηθέστερο. Το σχήμα του σταυρού είναι εμφανές στην ανωδομή, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Ο τρούλος, με ιδιόρρυθμη σφενδόνη, διαμορφώνεται σαν ένα τετράγωνο με στρογγυλεμένες τις γωνίες.
Ανατολικά, ο ναός απολήγει σε τρεις ημικυκλικές κόγχες. Ο νάρθηκας, ισοπλατής με το ναό, καλύπτεται με ημικυκλική καμάρα που διακόπτεται στο κέντρο από μια άλλη, εγκάρσια και ψηλότερη.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους προσκυνητές η επίσκεψη στην ακριτική Φλώρινα, της οποίας γνώρισαν τις  φυσικές ομορφιές, τα δημόσια κτίρια και τους περικαλλείς Ναούς.
Ο επίλογος του προγράμματος της 2ης μέρας ήταν η επίσκεψη στην Ιερά Μονή κοιμήσεως Θεοτόκου. Ο Ηγούμενος της Μονής αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μονής:
"Η ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδορράχης χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από ευλαβείς κατοίκους του χωριού Κλαδορράχη και της πόλεως Φλώρινας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 780m στο όρος Βαρνούντα και απέχει από την πόλη της Φλώρινας 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα έγινε το κέντρο συσκέψεων των προκρίτων Ελλήνων Μακεδόνων της περιοχής με του οπλαρχηγούς. Την ίδια εποχή το Μοναστήρι γνωρίζει κτιριακή αύξηση με δόμηση κελιών, το κτίσιμο των οποίων αναλαμβάνουν οι συντεχνίες της Φλώρινας. Οι πόλεμοι όμως (Βαλκανικοί, Β΄ Παγκόσμιος Εμφύλιος) έγιναν αιτία ώστε η Μονή να οδηγηθεί σε παρακμή, τα δε οικήματα να καταρρεύσουν.
Το 1955 ο Μητροπολίτης Φλώρινας Βασίλειος επανιδρύει τη Μονή με Βασιλικό Διάταγμα.
Σήμερα η Μονή λειτουργεί με προσκυνηματική μορφή, με άμεσο μελλοντικό στόχο την επανασύσταση οργανωμένου κοινοβίου".

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ