top

bottomMenu

youtube

Η Τήνος, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων μετά την Άνδρο και τη Νάξο, ήταν ο προορισμός του μονοήμερου ενοριακού προσκυνήματος, που πραγματοποίησε ο Ιερός Ναός μας το Σάββατο 27 Μαΐου, στο οποίο συμμετείχαν 188 προσκυνητές. (4 πούλμαν)  Στο νησί της Μεγαλόχαρης οι προσκυνητές επισκέφθηκαν:
1α.Την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου, την Μονή τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου ή τής Κυρίας των Αγγέλων, που είναι ένα πανάρχαιο μοναστήρι. Κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιορίσει πότε κτίστηκε.  
Η παράδοση λεει ότι τρεις ευλαβείς αδελφές, από το χωριό Τριπόταμος, έβλεπαν κάθε βράδυ ένα περίεργο φως στην τοποθεσία τού Κεχροβουνίου, εκεί πού υπήρχαν τρία εκκλησάκια, τής Αγίας Τριάδος, τού Τιμίου Προδρόμου και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Το φως αυτό το θεώρησαν ουράνιο κάλεσμα. Ήλθαν εδώ και μόνασαν κτίζοντας από ένα μικρό κελί δίπλα σε κάθε εκκλησάκι. Σιγά - σιγά δημιουργήθηκε μια πολυπληθής κοινότητα, πού κάποτε έφθασε στις 120 μοναχές.  
Η Αρχιτεκτονική τής Μονής είναι απλή και θυμίζει νησιώτικο χωριό, με τις καμάρες, τα σκαλοπάτια και τα πέτρινα μπαλκόνια. Από την Μονή πέρασαν  κατά καιρούς, σπουδαίες και αξιόλογες μοναχές. Η μοναχή όμως πού με την παρουσία της λάμπρυνε την Μονή τής Κυρίας των Αγγέλων είναι η Οσία Πελαγία.

β. Η Αγία Πελαγία.
Η Αγία Πελαγία έζησε στην Μονή από πολύ μικρή. Μεγάλωσε κοντά στην θεία της και το κοσμικό της όνομα ήταν Λουκία. Υπηρέτησε πιστά την μοναχική της κλήση και αγάπησε βαθειά τις πτωχές και άρρωστες αδελφές της, τις οποίες και συντηρούσε ζητιανεύοντας στα γύρω από το μοναστήρι χωριά. Η Παναγία την επισκέφθηκε δύο φορές στον ύπνο της, την Τρίτη, στις 23 Ιουλίου 1822, την επισκέφθηκε την ώρα πού προσευχόταν και τής υπέδειξε τον τόπο πού βρισκόταν η Αγία Εικόνα Της, προστάζοντας την να φροντίσει για την ανεύρεσή Της. Η Εικόνα τής Μεγαλόχαρης ανευρέθη στις 30 Ιανουαρίου 1823. Η Αγία Πελαγία κοιμήθηκε σε ηλικία 80 ετών, στις 28 Απριλίου 1834.  
Η οσιακή ζωή της, τα θαύματα και η μυροβλύζουσα Αγία Της κάρα, έγιναν αιτία να ανακηρυχθεί επίσημα από την Εκκλησία μας Αγία.  
2. Τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου, που είναι το σημαντικότερο ορθόδοξο προσκύνημα στην Ελλάδα και ένα από τα γνωστότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (με θαυματουργό τρόπο) μετά από όραμα της Μοναχής Πελαγίας.
Κατά το έτος 1821, η Θεοτόκος είχε χαρίσει την πρώτη φανέρωση της θέλησής Της με την εμφάνισή της στο όνειρο ενός απλού γέροντα κηπουρού, του μπάρμπα Μιχάλη Πολυζώη καθοδηγώντας τον να πάει στο χωράφι του Αντωνίου Δοξαρά, να σκάψει και να βρει το εικόνισμά Της. Η προσπάθεια όμως έμεινε άκαρπη και γρήγορα ήρθε η απογοήτευση και εγκαταλείφθηκε.
Δύο χρόνια αργότερα η Μοναχή Πελαγία για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες (Κυριακή 9,16,23/7/1822), έβλεπε στον ύπνο της την Παναγία να της ζητά να οργανώσει ανασκαφές για να ξεθάψουν και να ανακαινίσουν τον Ναό Της που είναι θαμμένος στον αγρό του Αντωνίου Δοξαρά, στην Χώρα. Η Μοναχή συνοδεία της Ηγουμένης της Μονής ειδοποιεί τον Μητροπολίτη της Τήνου Γαβριήλ, ο οποίος προσκαλεί τους τοπικούς παράγοντες και τον λαό της Τήνου στον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών, παρακαλώντας τους να συνδράμουν, για τον σκοπό αυτό, όπως ο καθένας μπορούσε.
Ο λαός πρόθυμα άρχισε τις ανασκαφές στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822 από τις οποίες αποκαλύφθηκαν τα ερείπια παλαιού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ωστόσο δεν βρέθηκε κανένα ίχνος εικόνας γεγονός που επισκίασε το θετικό κλίμα και οδήγησε τον κόσμο σιγά, σιγά στην εγκατάλειψη του εγχειρήματος.
Οι εργασίες επαναλαμβάνονται με περισσότερη οργάνωση και πείσμα και στις 30/1/1823, όταν η αξίνα του Δημ. Βλάσση εθελοντή εργάτη από το χωριό Φαλατάδος προσκρούει στο θαυματουργό εικόνισμα του Ευαγγελισμού χωρίζοντάς το στα δύο μεταξύ της εικονιζόμενης Θεοτόκου και του Αρχαγγέλου.

footer

Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ