Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο επί της οδού Κολοκοτρώνη η τρίτη συνάντηση του Σεμιναρίου Ιστορίας που διοργανώνει η Ενορία μας. Ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Τζομάκας, Οικονομολόγος και Γενικός Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ενώσεως Ελληνικής Εθνικής Μειονότητος ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία εκφράζει τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.
Ο κ. Τζομάκας αναφέρθηκε στην ελληνική ιστορία της ενιαίας Ηπείρου και στην επιβολή συνόρων το 1913. Τότε αποδόθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις η Βόρειος Ήπειρος στην Αλβανία. Μίλησε για τους διαρκείς αγώνες των Βορειοηπειρωτών υπέρ ης Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού με αποκορύφωμα τον Αυτονομιακό Αγώνα του 1914, ο οποίος κατέληξε στο σημαντικό Πρωτόκολλο της Κερκὐρας της 17.5.1914. Αναφέρθηκε στην εθνικιστική και καταπιεστική πολιτική των συγχρόνων αλβανικών κυβερνήσεων. Ζήτησε την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Έλληνες που ζουν εντός Αλβανίας και οι οποίοι ανέρχονται στους 278.000 βάσει απογραφής που διενήργησε η ΟΜΟΝΟΙΑ.
Ζήτησε επίσης τη στήριξη του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για να αντισταθούν οι Βορειοηπειρώτες στην καταπάτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, θρησκευτικής ελευθερίας, παιδείας και γλώσσας και για να αντιμετωπισθούν φαινόμενα βίας όπως η πρόσφατη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.


Εκτύπωση   Email