Προσκυνηματική Εκδρομή στους Αγίους Τόπους των Ιεροσολύμων και το Θεοβάδιστο Όρος Σινά (ημέρα 5η)

Σύμφωνα με το πρόγραμμα επισκέψεων στα πανάγια προσκυνήματα των Αγίων Τόπων,την πέμπτη ημέρα, οι προσκυνητές επισκέφθηκαν:

1.Την Ι. Μονή Μάρθας και Μαρίας, αδελφών του Λαζάρου, στην Βιθανία, όπου προσκύνησαν το ακριβές σημείο της συνάντησης του Χριστού με τις αδελφές του Τετραημερου φίλου του Χριστού, μετά τον θάνατο του Λάζαρου και λίγο πριν ο Κύριος βρεθεί στον τάφο του φίλου του για να τον καλέσει να  εξέλθει από αυτον.

2.Την Ιερα Μονή Οσίων Γεωργίου και Ιωάννου των Χοζεβιτών, στην έρημο της Ιουδαίας. Στην Μονή αυτή βρίσκεται το άφθαρτο λείψανο του νεοφανούς Οσίου Ιωάννου του Ρουμάνου, στον οποίο έψαλαν τον Παρακλητικό του Κανόνα. Στη συνέχεια, οι προσκυνητές ετυχαν σπουδαίας φιλοξενίας με μοναστηριακά κεράσματα και δροσερους χυμούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή της ερημου,  ενώ άκουσαν λόγους πατρικούς από τον Γέροντα της Μονής, Ιερομόναχο π. Κωνσταντίνο, και συζήτησαν θέματα ορθόδοξης πνευματικότητος. Επιπλέον,  βρέθηκαν στο σπήλαιο της Μονής, όπου είχε διαμείνει για ένα διάστημα ο πυρφόρος Προφήτης Ηλιας ο Θεσβίτης διωκόμενος από την ασεβή βασίλισσα Ιεζάβελ.

3.Την Ι. Μονή Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιαρχου και το σπήλαιο των Τριών Μαγων,  στο οποίο και βρίσκονται διάφοροι τάφοι Οσίων ανδρών και Γυναικών,  όπως του Αγίου Ιωάννου Μόσχου, της Αγίας Ευλογιας, μητρός του Οσιου Θεοδοσίου κλπ.

4.Την βασιλική της Γεννήσεως του Χριστού, στην πόλη της Βηθλεέμ, το μοναδικό κτίσμα της Αγιας Γης απο τον 4ο αιώνα, το οποίο διασώθηκε απο την περσική λεηλασία , καθώς εντοπισαν το ψηφιδωτό που απεικόνιζε τους Τρεις Πέρσες Μάγους και σεβάστηκαν το μνημείο,  όπου και προσκύνησαν το ακριβές σημείο που γεννήθηκε ο Χριστός, το οποίο περιβάλλεται από ασημένιο αστέρα,  την Φάτνη στην οποία ανακλίθηκε ο  νεογέννητος Χριστός από την Παναγία Μητέρα Του, τον χώρο που φυλάσσονται τα ιερα λείψανα των νηπιων τα οποία σφαγιάστηκαν από τον δυσεβή και θηριώδη Ηρώδη.

5.Την παλαίφατη ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμενου. Επειδή, η συγκεκριμένη Μονή είναι αβατη στις γυναίκες,  στον κυρίως χώρο της Ιεράς Μονής,  εισήλθαν μόνον οι άνδρες προσκυνητές,  οι οποίοι είχαν την εξαιρετική ευλογία να προσκυνήσουν τον τάφο του Οσιου Σάββα, στο Καθολικό την αργυρή λαρνακα στην οποία φυλάσσεται το αδιάφθορο και αδιαλωβητο ιερό του σκήνωμα, την ιερα εικόνα της Υπεραγιας Θεοτόκου της επονομοζομένης Τριχερουσης, καθώς και τον τάφο του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνός ο οποίος βρίσκεται στο σπήλαιο-ασκητήριο όπου  ο κορυφαίος αυτός Υμνογραφος της Εκκλησίας μας συνέγραψε ιερά μουσουργήματα και άφθαστους σε ύψος λόγους σε εορτές και πανηγύρεις της πίστεως μας. Στον εξωτερικο χώρο όπου παρέμειναν οι γυναίκες ένας αδελφός της Μονής εθεσε προς προσκύνηση Ιερά λείψανα που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή και διένειμε ευλογημένο έλαιο και εικόνες αναμνηστικές.

6.Την Ιερά Μονή Οσίου Θεογνίου,  η οποία βρίσκεται σε ερειπιώδη μορφή μετά την καταστροφή από τις ανά τους αιώνες επιδρομές. 

Η ημέρα έκλεισε με τον πιο ευλογημένο τρόπο,  καθώς το βράδυ στις 12 τα μεσάνυκτα οι προσκυνητές συμμετείχαν στην Ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατικη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον φρικτό Γολγοθά, ενόψει της ημέρας της Παρασκευής που ξημέρωνε.

 

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου
Δήμου Αγίου Δημητρίου

Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Δημητρίου,
Άγιος Δημήτριος Αττική (17343)

Email: inad@otenet.gr
website: https://in-ad.gr

Τηλέφωνο: +30 210 9712456
Φαξ : +30 210 9715125

Εγγραφή στο Newsletter

«Θα μελετήσω τα προστάγματά Σου, δεν θα λησμονήσω τα λόγια Σου».

Ψαλμ. ριη' 15