Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018, ώρα 6:30 το απόγευμα, στον ισόγειο Ιερό Ναό, μετά τη τέλεση του μυστηρίου του ιερού ευχελαίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στο Μακεδονικό ζήτημα, με έμφαση στις ιστορικές και εκκλησιαστικές παραμέτρους.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πολιτικός Επιστήμων-Συγγραφέας, κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, ο οποίος επεσήμανε κυρίως τα ακόλουθα σημεία:
1) Το Μακεδονικό ζήτημα ξεκίνησε ως εκκλησιαστικό πρόβλημα με την Βουλγαρική εξαρχία του 1870 που αποσχίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο,
2) Στην περίοδο 1903-1908, ο Ελληνισμός διατήρησε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας απέναντι σε Τούρκους και Βουλγάρους, επιδεικνύοντας ένα θαυμάσιο συντονισμό μεταξύ κληρικών, οπλαρχηγών, δασκάλων και εθελοντών από την ελεύθερη Ελλάδα. Πρόκειται για την αποκορύφωση του Μακεδονικού Αγώνος,
3) Από το 1944, το ολοκληρωτικό καθεστώς του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία άρχισε την κατασκευή “Μακεδονικής” εθνότητας, “Μακεδονικής” γλώσσας και “Μακεδονικής” σχισματικής Εκκλησίας, καλλιεργώντας την προπαγάνδα ότι οι “Μακεδόνες” των Σκοπίων πρέπει να ελευθερώσουν τους Μακεδόνες της Ελλάδος,
4) Το 1991, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δημιουργήθηκε κράτος ξεχωριστό, το οποίο σφετερίζεται το όνομα της Μακεδονίας μας και πλαστογραφεί την ιστορία.
Δεν πρέπει να παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία, ούτε ως σύνθετο η παράγωγο, διότι θα νομιμοποιήσουμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και διότι θα χάσουμε το δικαίωμα να ονομαζόμαστε εμείς Μακεδόνες.
Ακολούθησε προβολή-ιστορικό ντοκιμαντέρ σχετικό με τον Μακεδονικό αγώνα και επίσης προβλήθηκε απόσπασμα από ομιλία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο μνημείο του Μακεδονομάχου καπετάν Άγρα έξω από την Έδεσσα.
Τέλος, με έντονη συναισθηματική φόρτιση το εκκλησίασμα έψαλε το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου και τον Εθνικό Ύμνο.

Pin It

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ