Την Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 και ώρα 7:30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο επί της οδού Κολοκοτρώνη 8 η ενδέκατη συνάντηση του Σεμιναρίου Ιστορίας. Ομιλητής ήταν ο κ. Θαλής Καραγιαννόπουλος, Δικηγόρος και Συγγραφέας ο οποίος ανέπτυξε το ζήτημα «Το Τσάμικο διαχρονικά και σήμερα».
Έγινε ιστορική αναδρομή σχετικά με την προέλευση των Τσάμηδων, την πληθυσμιακή σύνθεση της Θεσπρωτίας μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την δράση των μουσουλμάνων Τσάμηδων κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανοϊταλικής κατοχής.
Εξηγήθηκαν οι όροι κάτω από τους οποίους οι Τσάμηδες αναχώρησαν αυτοβούλως για την Αλβανία μετά την ανακατάληψη της Θεσπρωτίας από τις Ελληνικές αντιστασιακές ομάδες, προκειμένου να αποφύγουν την Νέμεση για τα εγκλήματα που διέπραξαν, για τα οποία εξεδόθησαν 1701 καταδικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου Δωσίλογων Ιωαννίνων.
Τέλος έγινε συγκριτική επισκόπηση μεταξύ του ανύπαρκτου «Τσάμικου ζητήματος» και του μεγάλου και πάντα επίκαιρου ζητήματος της Βορείου Ηπείρου.

Pin It

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ