''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021'' 13η μέρα – Ιερά Αγρυπνία μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκης, Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομο - Ομιλία και Ενοριακό Αρχονταρίκι με τον Πανοσιολογιώτατο Ιερομόναχο π. Νικών τον Αγιορείτη.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, 13η ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2021” του Ιερού Ναού μας στίς 7.00 τό ἀπόγευμα σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Νίκων Αγιορείτης, Γέροντας της Ιεράς Καλύβης Αγίων Αποστόλων, Σκήτης Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, με θέμα: "Η σκληρή αγάπη".

Ο ομιλητής στην αρχή της ομιλίας του, είπε: “Μιλάμε για τη «σκληρή αγάπη», με το σκεπτικό ότι ο κόσμος έχει κάνει τη λέξη αγάπη «καραμέλα». Ο άνθρωπος νομίζει ότι έχοντας μία συνεχή υποχωρητικότητα σε όλες τις καταστάσεις και σε όλα τα επίπεδα της σχέσης του με τον πλησίον του, με αυτό δείχνει αγάπη. Το να αγαπάς, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε σε ότι λέει ο άλλος. Αυτού του είδους η μεταμφιεσμένη αγάπη, δείχνει στην ουσία μία αδιαφορία για τον άλλον και ότι εσύ είσαι φυγόπονος και ότι δεν θέλεις να κουραστείς και να βοηθήσεις τον άλλον να καταλάβει ότι είναι λάθος”.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: “ «Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί». Ο Θεός είναι αγάπη, και αφού είναι αγάπη θα πρέπει να δούμε και τι λέει στη Σοφία Σειράχ και συγκεκριμένα στο Κεφ.30 στιχ.9 «τιθήνησον τέκνον, καὶ ἐκθαμβήσει σε· σύμπαιξον αὐτῷ, καὶ λυπήσει σε», που σημάινει, χάιδεψε πολύ το παιδί σου, και θα καταπλαγείς από την απρεπή συμπεριφορά του. Αν παιδιαρίζεις μαζί με αυτό, θα δοκιμάσεις κατόπιν πολλές λύπες. Στη συνέχεια στο ίδιο κεφάλαιο στιχ.11 «μὴ δῷς αὐτῷ ἐξουσία ἐν νεότητι· θλάσον τὰς πλευρὰς αὐτοῦ, ὡς ἔστι νήπιος, μήποτε σκληρυνθεὶς ἀπειθήσῃ σοι», που σημαίνει, μη δίνεις στο παιδί σου ελευθερία και δικαιώματα κατά τα χρόνια της νεότητός του και μη κάνεις πως δεν βλέπεις τις αταξίες του. Βλέπει κανείς μέσα από το θεόπνευστο αυτό κείμενο ότι ο Θεός δίνει τον τρόπο στο πως οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους εν ονόματι της αγάπης. Η αγάπη θα πρέπει να έχει και αυστηρότητα. Πρέπει εκείνος που αγαπά να είναι αυστηρός προς τον αγαπημένο. Οι γονείς και γενικά στη μεταξύ σχέση των ανθρώπων θα πρέπει να υπάρχει η διάκριση και τα όρια στην αγάπη, ώστε να πούμε ότι αυτή η σχέση είναι υγιής και όχι καταστροφική”.

Αναφέροντας πάρα πολλά παραδείγματα για το πώς θα πρέπει η «σκληρή αγάπη» να γίνει πράξη στην καθημερινότητα των σχέσεων των ανθρώπων, ο Γέροντας Νίκων κατέληξε στο συμπέρασμα: “Ο Θεός της αγάπης, ο οποίος αγαπά αλλά και «τιμωρεί», να φωτίζει τον κάθε έναν από εμάς για το πώς θα πρέπει ο άνθρωπος να διακρίνει ποια είναι η σωστή αγάπη, δηλαδή πότε η αγάπη, είναι η αγάπη του Χριστού και πότε η αγάπη, είναι η «αγάπη του διαβόλου»”.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” όπου ο Γέροντας Νίκων απάντησε στα πολλά ερωτήματα που του υπέβαλε το ακροατήριο δια ζώσης και διαδικτυακά.

Η 13η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική ιερά αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκης, Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομος. Στην Ακολουθία του Όρθρου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Πανοσιωλογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Θεοχάρη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Έψαλε ο βυζαντινός χορός του Ιερού Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καμαριάρη.


Εκτύπωση   Email