4Η ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Η 4η ημέρα του πενθήμερου ενοριακού προσκυνήματος επεφύλαξε στους 52 προσκυνητές πολλές και μεγάλες ευλογίες.
Η ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Χώρας, όπου οι προσκυνητές έμειναν κατάπληκτοι από τα απαράμιλλης τέχνης βυζαντινά ψηφιδωτά που κοσμούν τον ιερό χώρο, με παραστάσεις από την ζωή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την ζωή του Χριστού και τα θαύματα Του.
Αμέσως μετά, οι προσκυνητές μετέβησαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι. Εκεί, συμμετείχαν στον Αναστάσιμο Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας δέχθηκε με το αντίδωρο από τον χοροστατούντα Μητροπολίτη Δέρκων Απόστολο τις πατριαρχικές εόρτιες ευχές και ένα αναμνηστικό δώρο.
Προ της αναχωρήσεις από τον Ναό, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Βησσαρίων έδωσε τη μοναδική ευκαιρία στους προσκυνητές να ασπαστούν το χαριτόβρυτο ιερό λείψανο της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Ευφημίας, ανοίγοντας την ασημένια λάρνακα της Αγίας. Ακολούθησε αναμνηστική φωτογραφία στον αύλειο χώρο του Πατριαρχικού Μεγάρου και κατά την έξοδο, αντίκρισαν με εμφανή συγκίνηση την κλειστή πόρτα του Πατριαρχείου στην οποία μαρτύρησε ο Εθνοϊερομάτυρας Πατριάρχης Άγιος Γρηγόριος Ε’.
Μετά την αναχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο θαύμασαν την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και πραγματοποίησαν την τελευταία επίσκεψη στην Βασιλεύουσα, στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας των Βλαχερνών: Ιερός Ναός και Αγίασμα. Όλοι οι προσκυνητές έψαλλαν τον ύμνο "Τη υπερμάχω" με πολύ συγκίνηση και άκουσαν από την ξεναγό την ιστορία της θαυματουργικής διάσωσης των Βυζαντινών από τους Αβαρούς.
Οι προσκυνητές από την Κωνσταντινούπολη με τις καλύτερες αναμνήσεις, αναβαπτισμένοι πνευματικά και ιστορικά.
Τις πρώτες βραδινές ώρες πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και έφθασαν στην πόλη της Κομοτηνής όπου και κατέλυσαν.


Εκτύπωση   Email