ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΡΩΓΩΝ Κ. ΦΙΛΟΘΕΟ

Την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα στην 2η ιερά Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος.

Ο Θεοφιλέστατος προσεγγίζοντας το πρόσωπο της απεγνωσμένης δια τον βίο πρώην ασώτου και αμαρτωλής γυναικός μεταξύ των άλλων είπε: “Η γυναίκα αυτή από την μεγάλη της μετάνοια θέλησε να ετοιμάσει προς ενταφιασμό το σεπτό σώμα του Χριστού μας επιβάλλοντας στον εαυτό της υπό την έμπνευση της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, να θυσιάσει το πολύτιμο μύρο, σπάζουσα το αλάβαστρο το οποίο περιέκλειε και να πράξει αυτή τη σπουδαία πράξη η οποία δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική ένδειξη της μετανοίας της βγαλμένη μέσα από την καρδιά της”

Στη συνέχεια τόνισε: “Οι Άγιοι Πατέρες που οριοθέτησαν την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα δεν έβαλαν τυχαία στον Όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης που επιτελείται το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, στις θύρες δηλ. του Θείου Πάθους, να τιμούμε την αμαρτωλή γυναίκα και γι’ αυτό το πρόσωπο να είναι αφιερωμένη η αποψινή Ακολουθία με τους υπέροχους ύμνους, οι οποίοι συνεγείρουν όλους μας στην προσωπική μας μετάνοια”

Σε άλλο σημείο ο Θεοφιλέστατος από την αποψινή ευαγγελική περικοπή στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο και συγκεκριμένα στο στιχ. 25 «ο φιλών την ψυχή αυτού απολέσει αυτήν, και ο μισών την ψυχή αυτού εν τω κόσμω τούτο, εις ζωήν αιώνιον φυλάξει αυτήν» είπε: “Είναι αδύνατον να ζούμε την εν Χριστώ ζωή μας χωρίς πόνο, χωρίς δάκρυα, χωρίς θλίψη. Ο Σωτήρας μας με μεγάλη σαφήνεια το επιβεβαιώνει, «πρέπει δια πολλών θλίψεων εισελθείν στη Βασιλεία των Ουρανών». Αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος η μέθοδος δηλαδή,  που πρέπει να διέλθουμε του βίου μας το χρόνο και να ζητήσουμε, όταν θα έρθει η ώρα μας το έλεος του Κυρίου μας ώστε να εισέλθουμε στην αιωνιότητα”.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε ο Θεός να δώσει το έλεός Του σε αυτή την τόσο επώδυνη δοκιμασία της πανδημίας που ταλαιπωρεί τον κόσμο, ώστε μέσα στο σχέδιο και την οικονομία Του, ο άνθρωπος να βρει τη μετάνοια και το δρόμο προς τη σωτηρία του.

Τους ύμνους απέδωσαν με υπέροχο τρόπο ο βυζαντινός χορός του Ιερού Ναού, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καμαριάρη.


Εκτύπωση   Email