Προσφώνηση του π. Ματθαίου Χάλαρη στην Υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας (Ακριβούς Αντιγράφου) στις 30 Μαρτίου 2012

Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Διαυλείας και Αρχιγραμματεύ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Γαβριήλ,

Άγιε Έξαρχε του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι, Πανοσιολογιώτατε Αρχιμανδρίτα π. Δαμιανέ,

Σεβαστοί πατέρες,

Αξιότιμη Δήμαρχε της Πόλεώς μας κ. Μαρία Ανδρούτσου,

Αξιότιμε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλειε Κουτσανδρέα,

Αξιότιμοι κύριοι Αντιδήμαρχοι,

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι Δημοτικών Παρατάξεων,

Αξιότιμοι κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και φορέων,

Αγαπητοί μας αδελφοί,

Επιτρέψτε μου την ιερή αυτή στιγμή, να σας υπενθυμίσω το ιστορικό της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, όπως μας το διασώζει η ιεροσολυμιτική παράδοση:

Η Θαυματουργή Αγία Εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, έχει Αγιογραφηθεί τον 19ο αιώνα μ.Χ. θαυματουργικά. Φέρει χρονολογία 1870 μ.Χ.

Υπήρχε τον καιρό εκείνο μία αγιογράφος Μοναχή ονόματι Τατιανή, της Ρωσικής Ιεράς Μονής της Μυροφόρου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που βρίσκεται στους πρόποδες του Όρους των Ελαιών, απέναντι της Ιερουσαλήμ. Ένα βράδυ, καθώς κοιμόταν, είδε σε όραμα ότι την επισκέφθηκε στο κελλί της μία άγνωστη μοναχή, η οποία της είπε: «Αδελφή Τατιανή, ήλθα να με ζωγραφίσεις». Η Τατιανή απάντησε: «Ευλόγησον, αδελφή, αλλά εγώ είμαι αγιογράφος και όχι ζωγράφος». Και η επισκέπτρια της λέγει: «Τότε να με αγιογραφήσεις».

Η Τατιανή εξεπλάγη με το θάρρος της ξένης και αποκρίθηκε: «Δεν έχω ξύλο (σανίδι), πού να σε ζωγραφίσω;». Τότε η επισκέπτρια μοναχή της δίδει ένα σανίδι αγιογραφήσεως και λέγει: «Ζωγράφισε!!!» Αλλά ενώ ζωγράφιζε η Τατιανή την άγνωστη μοναχή, είδε τα άμφιά της να γίνονται χρυσά, το πρόσωπό της να λάμπει πολύ, και την άκουσε να λέγει: «Ω μακαρία Τατιανή, μετά τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, θα με αγιογραφήσεις πάλι εσύ».

Η Τατιανή αντελήφθη ότι αγιογραφούσε την Παναγία! Ταράχθηκε και ξύπνησε. Αμέσως, έσπευσε στην Ηγουμένη και της διηγήθηκε το όραμα που είδε. Η Ηγουμένη δυσπίστησε και της είπε να πάει να κοιμηθεί και αύριο να αγιογραφήσει μία εικόνα της Παναγίας. Καθώς όμως επέστρεφε, είδε να βγαίνει από το κελλί της φως και αισθάνθηκε ευωδιά! Τότε ειδοποίησε την Ηγουμένη και μαζί εισήλθαν στο φωτεινό και ευωδιάζον κελλί, όπου είδαν εκπληκτικότερο Θαύμα. Η εικόνα του οράματος βρισκόταν μέσα στο κελλί πραγματική, Αχειροποίητη! Η Αγία αυτή εικόνα της Παναγίας!

Μετά από όλα αυτά, παρουσιάζεται πάλι η Παναγία στη μοναχή και λέγει: «Να με κατεβάσετε κάτω στο σπίτι μου, στη Γεθσημανή», πράγμα που έγινε.

Από τότε η Αχειροποίητη Αγία Εικόνα της Παναγίας «Η Ιεροσολυμίτισσα», βρίσκεται στο Ιερό Προσκύνημα του Θεομητορικού Μνήματος της Γεθσημανής, που αποτελεί τον κενό τάφο της Παναγίας μας, το ονομαζόμενο Κενοτάφιο
.

 

Στη συνέχεια θα αναγνώσουμε την απαντητική επιστολή του του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. κ. Θεοφίλου Γ΄ προς τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου:

Θ Ε Ο Φ Ι Λ Ο Σ Γ΄

ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΟΥ ΚΑΝΑ ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΣΙΩΝ

Μετά Πατρικῆς ἀγάπης ἐκομισάμεθα καί ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς περί Ἡμᾶς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου διεμελετήσαμεν τήν ὑπ ’ Ἀριθμ. Πρωτ. 2502 καί ἀπό στ΄Μαΐου τρ.ἔ. ἀπευθυνθεῖσαν Ἡμῖν ἐπιστολήν τῆς ὑμετέρας Αἰδεσιμολογιότητος, διά τῆς ὁποίας αὕτη αἰτεῖται τήν εὐλογίαν Ἡμῶν, προκειμένου ἵνα κατασκευασθῇ Προσκυνητάριον, εἰς ὅ θά στηρίζηται ἀντίγραφον τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Ἱεροσολυμιτίσσης, διά τόν ἱερόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Δημητρίου, πρός εὐλογίαν καί ἁγιασμόν τῶν εὐσεβῶν ἐνοριτῶν.
Ἀσμένως οὖν ἐπί τήν ἀπάντησιν προαγόμενοι, φέρομεν εἰς γνῶσιν αὐτῆς, ὅτι ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, λαβοῦσα ὑπ ’ ὄψιν τά ἀγαθά αἰσθήματα αὐτῆς τε καί τῶν εὐλαβεστάτων προσκυνητῶν τῶν Ἁγίων Τόπων ἐκ τῆς ἐνορίας αὐτῆς, συγχαίρει πάντας ὑμᾶς ἐπί τῷ εὐσεβεῖ αἰτήματι τούτῳ καί παρέχει ὁλοθύμως τήν ἔγκρισιν αὐτῆς.
Ἐφ΄ οἶς ἐπικαλούμενοι ἐπ ΄αὐτήν καί ἐπί πάντας τούς ἐνορίτας τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Δημητρίου εἰς ἐνίσχυσιν τήν χάριν τοῦ Πανσέπτου καί Θεομητορικοῦ Μνήματος ἐν Γεθσημανῇ, ἐπιδαψιλεύομεν ὑμῖν Πατρικάς εὐχάς καί Πατριαρχικάς εὐλογίας καί διατελοῦμεν.

Ἐν τῇ Ἁγίᾳ Πόλει Ἱερουσαλήμ, βια΄ Ἰουλίου ιδ΄

Διάπυρος πρός Κύριον Εὐχέτης,

ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ ΄

Πατριάρχης Ἱεροσολύμων

 

Οι ιερείς του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο, οι Συνεργάτες ποιμαντικού ενοριακού έργου, οι νέοι της Ενοριακής Νεανικής Εστίας και ο πιστός λαός, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλον τον Γ΄ και τους αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι συγκροτούν την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, για την ολόθυμη έγκριση του αιτήματός μας.

Ευχαριστούμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, για την πατρική αγάπη με την οποία περιβάλλει την ενορία μας, καθώς ευχαριστούμε και εσάς Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Διαυλείας κ. Γαβριήλ, για την τιμητική παρουσία σας στο Ναό μας κατά την ιστορική αυτή ημέρα για την ενορία μας, αλλά και για το συγκινητικό σας ενδιαφέρον προκειμένου να προοδεύει το ταπεινό ενοριακό μας έργο.

Ευχαριστίες οφείλουμε στον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμιανό, για την ουσιαστική συμβολή του στην δημιουργία πνευματικών δεσμών μεταξύ του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Ενορίας μας, καρπός της οποίας είναι τόσο η παραχώρηση τμήματος του Ζωοποιού Ξύλου του Τιμίου Σταυρού, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όσο και η σημερινή Πατριαρχική άδεια και ευλογία που αφορά την κατασκευή αντιγράφου της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας.

Ευχαριστούμε, τέλος, την Πάναγνη Μητέρα του Κυρίου, που μας υπέδειξε έναν άριστο αγιογράφο, νέο στην ηλικία, γνήσιο εκπρόσωπο της εκκλησιαστικής τέχνης της αγιογραφίας, ο οποίος καθοδηγούμενος από τη χάρη της, φιλοτέχνησε αυτήν, την απαράμιλλης ομορφιάς και θαυμαστής πιστότητας προς το πρωτότυπο της αχειροποίητης εικόνας της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, εικόνα της Παναγίας που τώρα αντικρίζουμε μπροστά μας. Και όντως, η συγκεκριμένη εικόνα είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. Διότι, αφού ολοκλήρωσε ο αγιογράφος την εικόνα και την παρέδωσε, μετά από τρεις ημέρες ολοκλήρωσε και την επίγεια ζωή του και παρέλαβε την ψυχή του ο Υιός της Παρθένου, ο Κύριος της ζωής και του Θανάτου.

Μνήσθητι Κύριε του κεκοιμημένου δούλου σου Ηλία.

Την σεπτήν σου εικόνα ως της δόξης σου σκήνωμα, Ιεροσολυμίτισσα Παρθένε, προσκυνούμεν Πανάχραντε. Εκ ταύτης γαρ πηγάζεις μυστικώς θαυμάτων ποταμούς τας δωρεάς και αρδεύεις τας καρδίας και τας ψυχάς των πίστει κραυγαζόντων σοι

Δόξα τω Θείω Τόκω σου, Αγνή,

δόξα τη παρθενία σου,

δόξα τη προς ημάς σου ανεκφράστω προνοία, Άχραντε.


Εκτύπωση   Email