Χρονικό των εορτασμών του Αγίου Γεωργίου του Ομολογητού

Χρονικό των εορτασμών του Αγίου Γεωργίου του Ομολογητού, με την παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Το γεγονός της επισήμου αγιοκατατάξεως του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη (1901-1959) αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, μετά την αναγνώριση της αγιότητος του από Δράμας Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου Καλαφάτη (+1922). Ο ταπεινός, σεμνός, Όσιος Γεώργιος γεννήθηκε στην Αργυρούπολη του Πόντου το 1901. Νέος έζησε στη Γεωργία, όπου εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος και Ιερεύς. Με τον ερχομό του στην Ελλάδα κατοίκησε από το 1930 στο χωριό Σίψα της Δράμας – σημερινούς Ταξιάρχες – ίδρυσε τη Μονή της Αναλήψεως του Κυρίου, έζησε βίο ένθεο κι έγινε στοργικός πνευματικός πατέρας πολλών. Ανεπαύθη και ετάφη στον τόπο της ασκήσεώς του στις 4.11.1959. Μετά την ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του και τις δέουσες ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.Παύλου, δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έγινε κατά την από αιώνων καθιερωμένη τάξη η αναγνώριση της αγιότητος του Οσίου Γεωργίου υπό του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Του πρώτου εορτασμού του Οσίου Γεωργίου του Νέου και Ομολογητού, προεξήρχε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος κύριος Βαρθολομαίος, ο οποίος περί την 6η μ.μ. της 31ης Οκτωβρίου 2008 έφθασε στον Αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος» Χρυσουπόλεως, όπου τον υπεδέχθησαν ο επιχώριος Μητροπολίτης Φιλίππων κ.Προκόπιος, ο Μητροπολίτης Δράμας κ.Παύλος οι αρχές των νομών Καβάλας και Δράμας και κατευθύνθησαν στο Ξενοδοχείο «Κούρος» της πόλεως Δράμας, όπου παρέμεινε επί τριήμερο. Την 8η μ.μ. παρετέθη επίσημο Δείπνο υπό του προέδρου της Τ.Ε.Δ.Κ. Δράμας κ.Θεοδώρου Αθανασιάδη και αντηλλάγησαν θερμοί λόγοι.
Την επομένη, 1η Νοεμβρίου 2008, περί ώρα 9 π.μ. πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή στην Α.Θ.Π. και τη συνοδεία του, που αποτελείτο από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μύρων κ.Χρυσόστομο, Ισπανίας κ.Πολύκαρπο, Χόνκ Κόγκ κ.Νεκτάριο, Μ. Αρχιμανδρίτη κ.Αθηναγόρα, Μ. Αρχιδιάκονο κ.Μάξιμο και τον Τριτεύοντα Διάκονο κ.Ανδρέα, στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος – Ταξιαρχών (Σίψας) Δράμας, υπό της Καθηγουμένης Πορφυρίας μοναχής και της συνοδείας της, δια φανών, λαμπάδων, εξαπτερύγων, λαβάρων και χαρμοσύνων κωδωνοκρουσιών, καθώς και πλήθους κόσμου από διάφορα μέρη. Κατά την καθιερωμένη τάξη εγένετο Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής, όπου ο Παναγιώτατος μετά της συνοδείας του ασπάσθηκε την κάρα του Οσίου Γεωργίου. Ο Άγιος Δράμας προσφώνησε από την Ωραία Πύλη καταλλήλως τον Παναγιώτατο και εκείνος αντιφώνησε «με αισθήματα βαθείας συγκινήσεως και πνευματικής αγαλλιάσεως» ευχηθείς «όσα εύφημα, όσα θυμύρη, όσα σωτήρια εις μίαν εκάστην εκ της Αδελφότητος, από της Οσιωτάτης Καθηγουμένης μέχρι και της τελευταίας δοκίμου, και βεβαίως, εις τον πνευματικόν και τον Εφημέριον της Μονής, απονέμοντες υμίν ολόθυμον την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν και Πατρικήν ευχήν».
Στη συνέχεια εγένοντο τα θυρανοίξια του παρακειμένουκουβουκλίου, όπου θα φυλάγονται προς προσκύνηση τα τίμια λείψανα του Οσίου. Ο Παναγιώτατος ανέγνωσε ειδική ευχή, την οποία συνέθεσε ο Σεβασμιώτατος Εδέσσης κ.Ιωήλ, καταλήξας: «Κύριε Παντοκράτωρ, αγίασον το Κιβώριον των τιμίων λειψάνων του Οσίου Πατρός ημών Γεωργίου και ποίησον αυτό της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας φυλακτήριον θείον, της Αγιωτάτης Μονής της θείας Αναλήψεως διηνεκές αγιαστήριον, των πιστών περπόθητον προσκύνημα, των Κληρικών οαραινετικόν κήρυγμα, των κοσμικών κολυμβήθραν ιαμάτων, της Ορθοδόξου Εκκλησίας σέμνωμα, των πονηρών δαιμόνων μάστιγα, των Αγγέλων εντρύφημα, των ασκητών και μοναζόντων εγκαλώπισμα, και πάντων των ευσεβών Χριστιανών στήριγμα.»
Κατόπιν τελέσθηκε η τάξη της καθιερώσεως του Κιβωρίου επί του τάφου του οσίου Γεωργίου, όπου κατά την ωραία ευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ, τον επί του χαριτοβρύτου τάφου του οσίου Γεωργίου ανεγερθέντα μικρόν οικίσκον, τον επονομαζόμενον κιβώριον, αγίασον τη θεία Σου χάριτι. Ανάδειξον τούτον υπομνηστικόν των δεόντων προς σωτηρίαν των ανθρώπων. Ποίησον τούτον θαυμάτων ποικίλων ανεπίσχετον ρεύμα, παρηγορίας πηγήν, κρήνην πνευματικής αναψυχής, θάρσους και δυνάμεως ποταμόν, υπομονής, ανδρείας, ασκήσεως ενθύμημα και παντοειδών νόσων ιατρείον». Μετά το κέρασμα στο αρχονταρίκι της φιλόξενης μονής και την ανταλλαγή ενθυμίων έγινε αναχώρηση για την ιερά μονή Παναγίας Εικοσιφοινισσας.
Περί την 12η μεσημβρινή στα προπύλαια της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής μονής της Εικοσιφοίνισσας πραγματοποιήθηκε η υπάντηση της Α.Θ.Π. και της συνοδείας του υπό της Καθηγουμένης Αλεξίας μοναχής και της Αδελφότητος, αι οποίαι έψαλλον το «Άξιον Εστι», προπορευομένων των ταλάντων και των εξαπτερύγων, δια σημαιοστολισμών, ανθοφοριών και κωδωνοκρουσιών. Ο Παναγιώτατος αφού προσκύνησε τη θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος και την Αγία Τράπεζα ανήλθε στον δεσποτικό θρόνο, όπου ανεπέμφθη δοξολογία, στο τέλος της οποίας εκφωνήθηκαν οι δέοντες λόγοι. Ο άγιος Δράμας από την Ωραία Πύλη μίλησε με περισσή θέρμη, ειλικρινή αγάπη και άπειρο σεβασμό για το μεγάλο γεγονος της παρουσίας του Παναγιωτάτου στη μονή και αναφέρθηκε στους Πατριάρχες, που είχαν σχέση με την αρχαία και ιστορική αυτή μονή. Ο Παναγιώτατος στην αντιφώνησή του κατέληξε με τους λόγους: «Ευχαριστούμεν θερμώς δια την θερμήν υποδοχήν και τας ευλαβείς εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού προς την ημετέραν Μετριότητα και την Πατριαρχικήν ημών Συνοδείαν. Πάντα ταύτα τα θησαυρίζομεν εν αγάπη εις τα εσώτατα της καρδίας ημών και ευχόμεθα πλουσίαν την άνωθεν ανταπόδοσιν. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμεν εν ευγνωμοσύνη πολλή την τε μονήν και τον Ιερώτατον Μητροπολίτην κ.Παύλον δια το τιμαλφέστατον δώρημα του τεμαχίου του σεπτού λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του Α΄ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, και της ιεράς αυτού εικόνος, τα οποία θα θησαυρισθούν εις τον Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν».
Στη συνέχεια παρετέθη τράπεζα στην Α.Θ.Π. και τη συνοδεία του, καθώς και σε όλους τους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, εκ μέρους των οποίων ομίλησε δι ολίγων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας εξάρας την αφοσίωσή τους στην Εκκλησία. Απευθυνόμενος προς τους Ιερείς ο Παναγιώτατος, μεταξύ άλλων τόνισε πως ένας άξιος ιερεύς στάθηκε και ο όσιος Γεώργιος: «Τοιούτος ακριβώς εφάνη εις τον πολυτάραχον εικοστόν αιώνα ο εξ Αργυρουπόλεως του Πόντου αοίδημος Ιερομόναχος Γεώργιος Καρσλίδης. Οι παλαιότεροι τον ενθυμούνται ακόμη. Οι νεώτεροι έχουν ακούσει περί αυτού πολλά. Όλοι δύνανται να πληροφορηθούν περισσότερα όχι μόνον από τα κυκλοφορούντα περί αυτού βιβλία, αλλά και από τα κατά καιρούς δι΄αυτού επιτελούμενα υπό της Θείας Χάριτος ποικίλα θαύματα. Υπήρξεν ο «Παπάς», ο Πατήρ! Ο Καλός Ποιμήν, ο γνήσιος μιμητής του Καλού Ποιμένος Χριστού! Ο Παρηγορητής, ο θεραπευτής, ο εμπνευστής, ο διδάσκαλος, ο άνθρωπος του οποίου όλα τα στοιχεία της προσωπικότητος και της πολιτείας εφανέρωναν ουρανόν.» Αφού έλαβαν όλοι οι παρευρισκόμενοι την ευλογία του Πατριάρχου και από ένα αναμνηστικό έγινε αναχώρηση για τη Δράμα.
Στις 5 μ.μ. πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή της Α.Θ.Π. και της συνοδείας του στο Επισκοπείο της Ι. Μ. Δράμας. Τον Παναγιώτατο στον εξώστη του Επισκοπείου προσφώνησε ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ.Μαργαρίτης Τζίμας μ’ ένα εξαιρετικό λόγο, που φανέρωνε βαθύ σεβασμό στο σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος αντιφωνώντας ανεφέρθη: «Αναλαβόντες ειρηνικήν οδόν δια τους εορτασμούς της αναγνωρίσεως του νέου Αγίου της Εκκλησίας οσίου Γεωργίου των Ταξιαρχών, ήλθομεν εις την ευλογημένην πόλιν της Δράμας, κομίζοντες εις όλους, άρχοντας και αρχομένους, Κλήρον και Λαόν, την ευλογίαν, την στοργήν και τας ευχάς της εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, της πνευματικής Μητρός σας και ευσεβούς πηγής του Γένους. Ήλθομεν δια να πανηγυρίσωμεν μαζί σας την πρώτην επίσημον εορτήν του Αγίου Γεωργίου, αλλά ήλθομεν και διά να ίδωμεν εκ του πλησίον τα προσφιλή πρόσωπά σας και την πρόοδόν σας, τόσον την κατά Θεόν, όσον και την κοινωνικήν και πολιτιστικήν, και να χαρώμεν, διότι πάντοτε σας αγαπώμεν εκτενώς, πάντοτε σας σκεπτώμεθα και προσευχόμεθα υπέρ υμών.» Πλήθος κόσμου, που είχε κατακλύσει τον γύρω του Επισκοπείου χώρο, καταχειροκρότησε ένθερμα τον Παναγιώτατο και στη συνέχεια τον ακολούθησε στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, προπορευομένων νέων και νεανίδων με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες και παραδοσιακά λαϊκά όργανα, που έδωσαν σε όλους μεγάλη συγκίνηση και χαρά.
Ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος της Α.Θ.Π. με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φιλίππων κ. Προκοπίου, Τρίκκης κ. Αλεξίου, Βεροίας κ. Παντελεήμονος, Ελασσώνος κ. Βασιλείου, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ιόππης κ. Δαμασκηνού, Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Σερρών κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Ζιχνών κ. Ιεροθέου, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, Κοζάνης κ. Παύλου, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα και Δράμας κ. Παύλου. Επίσης οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Μεγίστης Λαύρας Πρόδρομος, Ιβήρων Ναθαναήλ, Διονυσίου Πέτρος, Παντοκράτορος Γαβριήλ, Ξενοφώντος Αλέξιος, Τατάρνης Δοσίθεος και Αγίου Γεωργίου Στυλίδος Ιγνάτιος. Οι εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους Γέρων Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, Ιερομόναχος Γρηγόριος Ξενοφωντινός και ο Αρχιγραμματεύς Ιερομόναχος Κυπριανός Βατοπεδινός. Επίσης οι Αγιορείτες πατέρες: Γέρων Παύλος Λαυριώτης, Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, Ιερομόναχος Ιωσήφ Καρακαλληνός, Ιερομόναχος Σεραφείμ Ξενοφωντινός, Ιερομόναχος Λουκάς Ξενοφωντινός, Γέρων Μωυσής και Ιερομόναχος Χρυσόστομος, ο οποίος διακόνησε ως βηματάρης και τυπικάρης μετά των Αρχιμανδριτών Ιουστίνου Μπαρδάκα και Αθηναγόρα Μπίρδα. Παρέστησαν επίσης ο ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο Νομάρχης Δράμας κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών, δικαστικών, δημοτικών και λοιπών αρχών.
Στο τέλος του Εσπερινού μίλησε επίκαιρα και ευσύνοπτα ο Νομάρχης Δράμας κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης και απάντησε μεστά, ως συνήθως, ο Παναγιώτατος, ο οποίος επανέλαβε τον κύριο λόγο της συνάξεως, την τιμή του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη: «Αυτόν τον επίγειον άγγελον, του οποίου την αγιότητα και τα θαύματα η τοπική σας Εκκλησία μεγαλοφώνως μαρτυρεί, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως χρεωστικώς κατέταξε προσφάτως και επισήμως εις τας δέλτους των γνωστών Αγίων του Θεού, και ιδού απόψε, εν ατμοσφαίρα και φωτί Αναστάσεως πανηγυρίζοντες, εορτάζομεν την μνήμην του…» Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά των Αναστασίμων τροπαρίων της ημέρας εψάλλησαν και τα του Αγίου Γεωργίου υπό των καλλικελάδων χορών των Ιεροψαλτών, τους οποίους διηύθυναν οι πρωτοψάλτες κ. Απόστολος Αθιανός, κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ και κ. Πέτρος Παπαεμμανουήλ, τους οποίους συνεχάρει και ο Παναγιώτατος. Την πλήρη ιερά ασματική ακολουθία συνέθεσε ο δόκιμος υμνογράφος κύριος Χαράλαμπος Μ. Μπούσιας με περισσή αγάπη, ευλάβεια, γνώση και τέχνη. Του εορτασμού δέσποζε η ιερά εικόνα του Αγίου Γεωργίου, τεχνουργημένη ωραιότατα υπό του εργαστηρίου της βυζαντινής αγιογραφίας των αδελφών της ιεράς μονής Αναλήψεως, από την οποία είχαν μεταφερθεί προς προσκύνηση και τα τίμια λείψανα του Αγίου, εντός περιτέχνου λάρνακος.
Στη συνέχεια παρετέθη επίσημο δείπνο υπό του Νομάρχου Δράμας κ. Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη προς τιμήν του Παναγιωτάτου. Στην προσφώνησή του ο κύριος Νομάρχης με σεβασμό και ευγένεια αναφέρθη στη χαρά όλου του νομού για την υψηλή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Δράμα. Ο Παναγιώτατος απαντώντας επενέλαβε: «Δραττόμεθα της ευκαιρίας να υπογραμμίσωμεν την πολλήν συγκίνησιν και χαράν την οποίαν αισθανόμεθα ανάμεσά σας, ανάμεσα εις αδελφούς και τέκνα ιδιαιτέραν θέσιν έχοντα πάντοτε εις την καρδίαν και εις τας προσευχάς ημών.»
Το πρωί της 2ας Νοεμβρίου 2008 στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου ετελέσθη η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντων της Α.Θ.Π., του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των Αρχιερέων που αναφέραμε. Στο τέλος της Δοξολογίας του Όρθρου ο Μ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αθηναγόρας ανέγνωσε την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αγιοκατατάξεως του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «θεσπίζομεν Συνοδικώς και εν Αγίω διακελευόμεθα Πνεύματι όπως ο ειρημένος Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης συναριθμείται τοις Αγίοις της Εκκλησίας, ως μέχρι τούδε ούτωκαι εις αιώνα τον άπαντα τιμώμενος παρά των πιστών και ύμνοις εγκωμίων γεραιρόμενος κατ΄έτος τη δ΄του μηνός Νοεμβρίου ημέρα της προς Κύριον εκδημίας αυτού.»
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά ο οικείος Μητροπολίτης κ. Παύλος προσφώνησε τον Παναγιώτατο, ευχαριστήσας αυτόν, για μία ακόμη φορά, για την ευλογημένη παρουσία του και του παρέδωσε τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Γεωργίου. Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον ένθεο βίο του Αγίου Γεωργίου, τονίσας μεταξύ άλλων: «Ο Θεός εκλέγει συχνά από κοιλίας μητρός των ορισμένας ωραίας ψυχάς, και εμπιστεύεται εις αυτάς μεγάλα χαρίσματα και εκτάκτους δωρεάς προκειμένου να εργασθούν καρποφόρως εις το Ευαγγέλιον, να γίνουν φωστήρες εν τω κόσμω, οδηγοί πολλών εις την χριστιανικήν ζωήν και πολιτείαν, αλείπται πλήθους αγωνιστών της ευσεβείας. Χωρίς αμφιβολίαν, ένας εξ αυτών είναι ο προσφάτως επισήμως ως Άγιος αναγνωρισθείς υπό της Μητρός Εκκλησίας μακάριος Ιερομόναχος Γεώργιος Καρσλίδης.» Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κύριος Παύλος τίμησε τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα με τον χρυσό Σταυρό του Αγίου Χρυσοστόμου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Ο κύριος Υπουργός ευχαρίστησε θερμά.
Στη συνέχεια παρετέθη επίσημο γεύμα από τον κύριο Υπουργό, στο οποίο, κατά το έθος, αντηλλάγησαν προπόσεις και δώρα. Ο Παναγιώτατος στην προσφώνησή του μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Κρατούμεν αναχωρούντες εκ Δράμας τας καλυτέρας των αναμνήσεων και εκφράζομεν θερμάς ευχαριστίας προς πάντας όσοι, με πρωτοπόρον τον Ιερώτατον Μητροπολίτην κύριον Παύλον εκοπίασαν δια την οργάνωσιντων εορτασμών και οπωσδήποτε συνέβαλον εις την λαμπρότητά των. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμεν τον αγαπητόν αμφιτρύονα του παρόντος γεύματος Εξοχώτατον Υπουργόν Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτην Τζίμαν δια την όλην συμμετοχήν του, δια τους ευλαβείς και πλήρεις αγάπης και σεβασμού λόγους του, τόσον χθές εις την επίσημον υποδοχήν ημών, όσον και σήμερον, καθώς και δια το σημερινόν γεύμα, το οποίον επισφραγίζει, ως είπομεν την χαράν της προλαβούσης Θείας Λειτουργίας.»
Την 6ην μ.μ. η Ιερά Μητρόπολις Δράμας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας και ο Δήμος Δράμας πραγματοποίησαν εόρτια εκδήλωση προς τιμήν της Α.Θ.Π. στην αίθουσα τελετών του Μουσικού Σχολείου Δράμας, τους συντελεστές της οποίας παρουσίασε ο Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης. Κατ’ αυτή μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.Παύλος λίαν ενθέρμως επί τη συμπληρώσει δεκαεπταετίας της Α.Θ.Π. στον Οικουμενικό Θρόνο, η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δράμας κ.Ευτυχία Δούζμπη – Σαρηπανίδη, η κ.Μαγδαληνή Παρχαρίδου με θέμα: «η Βυζαντινή Δράμα, μνημεία και προσωπογραφία», ο Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος Κανέλλος με θέμα: «Ο Πατριάρχης του Γένους όπως τον γνώρισα» ο οποίος κατασυγκίνησε το πολυπληθές ακροατήριο. Η ηθοποιός κ. Μελίνα Μποτέλη ανέγνωσε απόσπασμα του βιβλίου του πατρός Δοσιθέου: «Θέλω να πιώ όλο το Βόσπορο». Η πολυμελής, νεανική και ωραιοτάτη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Δράμας απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια με τη συνοδεία μουσικών οργάνων και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος», η Θρακική Εστία Δράμας και οι Ακρίτες Πρασινάδας απέδωσαν Παραδοσιακούς Μακεδονικούς, Μικρασιατικούς, Θρακικούς και Ποντιακούς χορούς. Τέλος, ο Παναγιώτατος συγκινημένος από την προς τιμήν του εκδήλωση ευχαρίστησε θερμά και εγκάρδια όλους τους συντελεστές και παράγοντες της ωραίας εσπερίδος: «Πολλήν συγκίνησιν δοκιμάζομεν απόψε με την ωραίαν καλλιτεχνικήν εκδήλωσιν, την οποίαν διοργανώσατε δια να τιμήσετε την δεκάτην εβδόμην επέτειον της ενθρονήσεως ημών εις τον αγιώτατον Αποστολικόν και Πατριαρχικόν Οικουμενικόν Θρόνον της Κωνσταντινουπόλεως.»
Στη συνέχεια παρετέθη επίσημο δείπνο προς τιμήν της Α.Θ.Π. υπό του Δημάρχου Δράμας κ.Θωμά Μαργαρίτη, ο οποίος προσφώνησε κατάλληλα και αξιόχρεα την Α.Θ.Π..Ο Παναγιώτατος απάντησε: «Το δείπνον τούτο, το οποίον η ευγένεια και ευλαβής αγάπη του κ. Δημάρχου παραθέτει, αποτελεί καταληκτήριον εκδήλωσιν της επισήμου Πατριαρχικής παρουσίας εις την Δράμαν, επ΄ευκαιρίαν των εορτασμών της αναγνωρίσεως ως Αγίου του Οσίου Γεωργίου. Το τριήμερον υπήρξε πλουσιώτατον εις ευλογίαν Θεού, εις πνευματικήν ανάτασιν, εις σύσφιξιν ιερών δεσμών, εις ενίσχυσιν του ευσεβούς φρονήματος, εις κοινωνίαν αγάπης, εις κοινήν πάντων χαράν και αγαλλίασιν. Εζήσαμεν όλοι εντόνως την παρουσίαν της χάριτοςτου τιμωμένου Αγίου.»
Το πρωί συνοδευόμενος ο Παναγιώτατος και η τιμία αυτού συνοδεία υπό του Αγίου Δράμας μετέβη στο αεροδρόμιο Χρυσουπόλεως, απ΄όπου αναχώρησε για την πόλη των Πατρών. Είναι γεγονός πανθομολογούμενο ότι η παρουσία του Παναγιωτάτου λάμπρυνε τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου και ήταν αδιαμφισβήτητα μία παρουσία, η οποία χαροποίησε τον πιστό λαό, που έλαβε την Πατριαρχική ευχή και ευλογία του.
Την 6η μ.μ. στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος επεστράφησαν τα τίμια λείψανα του Αγίου από τον ιερό Μητροπολιτικό ναό Δράμας και εναπετέθησαν στο Καθολικό της Μονής. Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.Σεραφείμ άρχισε ο Εσπερινός της Αγρυπνίας μέσα σε ησυχία και κατάνυξη παρά το πλήθος του κόσμου. Ο Άγιος βοήθησε και υπήρχε καλοκαιρία και έτσι δεν ταλαιπωρήθηκε καθόλου ο πολύς κόσμος, που είχε κατακλύσει από νωρίς όλο τον αύλειο χώρο. Στους χορούς των ψαλτών έψαλλαν μοναχές από διάφορες μονές της Μακεδονίας. Καθηγουμένες είκοσι μονών μετά των συνοδειών των παρευρέθησαν στην κατανυκτική Αγρυπνία. Στο τέλος του Εσπερινού ο μοναχός Μωυσής Αγιορείτης, ο οποίος συνέγραψε τον βίο του Αγίου μίλησε καταλλήλως, τονίσας τα σημεία της ενθέου βιοτής που τον χαρίτωσαν ενώπιον του Κυρίου, τη γνήσια ταπεινοφροσύνη, τη σεμνότητα, την πενία, την άσκηση, την αδοξία και μυστικότητα της όλης ενάρετης ζωής του. Κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων ο οποίος κήρυξε επίκαιρα, μετά συλλειτουργών των αγίων Αρχιερέων Καστορίας κ.Σεραφείμ, Φλωρίνης κ.Θεοκλήτου, Νεαπόλεως κ.Βαρνάβα και Δράμας κ.Παύλου μετά των αγίων Καθηγουμένων Αγίου Παύλου Παρθενίου, Φανερωμένης Λευκάδος Νικηφόρου, και πλειάδος Ιερέων και Ιεροδιακόνων. Μετά από τηνλιτανεία των αγίων λειψάνων πέριξ της μονής παρετέθη τράπεζα κατά την οποία ανεγνώσθησαν νεώτερα θαύματα του Αγίου Γεωργίου, του οποίου η ευχή να συνοδεύει όλους πάντοτε.
Οι όλοι εορτασμοί τελείωσαν αίσια και χαροποίησαν όλους τους προσκυνητές, που ήλθαν από πλησίον και από μακρυά. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.Παύλο για τον εξαίρετο προγραμματισμό, την άρτια οργάνωση και τον επιμελή συντονισμό όλων των εκδηλώσεων προς τιμήν του νεου Αγίου. Ταπεινά ευχόμεθα ο Άγιος να τον ενισχύει στο έργο του πλούσια. Επίσης, στη φιλόθεη και φιλάγια αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος συγχαρητήριες ευχές για τους πολλούς κόπους της, τους οποίους να πληρώσει ο Άγιος . Στους συμμετέχοντες κάθε ευλογία. Εμείς οι ταπεινοί υπογράφοντες χαιρόμεθα ειλικρινά για την πλήρη επιτυχία του όλου εορτασμού του Αγίου, του οποίου οι ακοίμητες πρεσβείες είθε να μας συνοδεύουν πάντοτε, γιατί τις είχαμε όλοι μεγάλη ανάγκη.

 

Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης

24/12/2008

Πηγή :http://www.imdramas.gr/


Εκτύπωση   Email