Τεύχος 460 / 01 Ιανουαρίου 2018

      

 

Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΣ

                 

                   

Την Κυριακή το βράδυ, 31 Δεκεμβρίου ξημερώνοντας 1η Ιανουαρίου 2018, πρωτοχρονιά, στην αγρυπνία που τελέσθηκε στο Ιερό Ναό μας, με την ευκαιρία των εορτών της Περιτομής του Κυρίου και του Μεγάλου Βασιλείου (η συγκεκριμένη πρωτοχρονιάτικη αγρυπνία τελείται ανελλιπώς από το 1995) η συμμετοχή των πιστών ήταν αξιοθαύμαστη.
Η ιερά ακολουθία άρχισε στις 9.30 το βράδυ με πανηγυρικό Εσπερινό. Ακολούθησε ο Όρθρος. Στις 11.58, ενώ είχε ψαλεί το δοξαστικό των αίνων, επικράτησε δίλεπτη σιγή και συσκότιση του Ναού. Με τον ερχομό του νέου έτους, εψάλη πανηγυρικά η Δοξολογία, μέσα σε άπλετο φως και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Προ της απολύσεως έγινε η ακολουθία "Ευλογίας της Βασιλόπιτας". 
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι πολύ νέοι γονείς με τις οικογένειές τους έδωσαν το παρόν, αποδεικνύοντας πως η προσευχή και η συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία είναι ο μοναδικός τρόπος να υποδεχθούμε το νέο έτος, αγιάζοντας το χρόνο της ζωής μας με την παρουσία του Χριστού μέσα μας.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκε από τους ιερείς μαζί με το αντίδωρο, η Βασιλόπιττα (542 κομμάτια) και ένα συνοπτικό ημερολόγιο τσέπης του 2018.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό

  

4Η ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

                 

                   

Τέταρτη και τελευταία μέρα του προσκυνήματος στη μεγαλόνησο Κρήτη και οι προσκυνητές μετά το πρωινό τους επισκέφθηκαν το σύμβολο του Κρητικού λαού και της εθνικής Παλιγγενεσίας, την ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου, όπου ξεναγήθηκαν στο καθολικό της Μονής, στην αιματοβαμμένη πυριτιδαποθήκη, στο μουσείο και στο οστεοφυλάκιο όπου φυλάσσονται τα κρανία των ηρώων που ανατινάχτηκαν . Στη συνέχεια περνώντας από γραφικά χωριά και θαυμάζοντας την ομορφιά της φύσης, επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται μέσα σε βράχο και συνέχισαν για τον κάμπο της Μεσσαρά, για να επισκεφθούν ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Κρήτης τη Παναγία την Καλυβιανή. Δίπλα στα ερείπια της Φαιστού και στο πιο μεγάλο κάμπο της Κρήτης βλέπει κανείς το μεγαλείο της Μονής με την τόση κοινωνική και μορφωτική δραστηριότητα. Το κοινωνικό Ευαγγέλιο εδώ βρήκε τη πλήρη εφαρμογή του. Σειρά ολόκληρη ιερών καθιδρυμάτων αποτελούν ένα μικρό χωριό όπου θεραπεύεται ο πόνος, μορφώνονται ορφανά παιδιά, και βρίσκουν παρηγοριά οι εγκαταλελειμμένοι.
Το απόγευμα οι προσκυνητές επισκέφθηκαν τα Αστερούσια Όρη, που οι Κρητικοί τα ονομάζουν «Άγιο Όρος» της Κρήτης, γιατί από εκεί ξεκίνησε η εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Κρήτη. Εκεί βρίσκεται το προσκύνημα της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Οδηγητρίας, με το ξακουστό θρύλο του Ξωπατέρα. Το τελευταίο προσκύνημα ήταν σε μία από τις αρχαιότερες Ιερές Μονές της Κρήτης, την Παναγία Παλιανή ή Μυρτιδιώτισσα, που χρονολογείται από το 668.
Οι προσκυνητές με ενθουσιασμό αλλά και με ιδιαίτερη συγκίνηση εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες τους τόσο στην ξεναγό τους κ. Ευγενία και στον σύζυγό της κ. Νεκτάριο, οδηγό του πούλμαν, όσο και στο ταξιδιωτικό πρακτορείο με το οποίο συνεργάστηκε ο Ιερός Ναός μας, για την άψογη και εξαιρετική συνεργασία.
Κατά κοινή ομολογία, πολύ μεγάλη ήταν η πνευματική ωφέλεια που αποκόμισαν οι προσκυνητές από αυτό το τετραήμερο ενοριακό προσκύνημα, αφού οι πνευματικές ευκαιρίες που τους δόθηκαν για πιο έντονο πνευματικό αγώνα ήταν μοναδικές και ανεπανάληπτες, καθώς επίσης και τα συναισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης, που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους χαράχθηκαν με ανεξίτηλο τρόπο στις καρδιές τους.
  

Δείτε το φωτογραφικό υλικό

 

     

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 17343 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 210 9712.456 - ΦΑΞ : 210 9715.125
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ : http://www.in-ad.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : inad@otenet.gr

                                


Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ