Τεύχος 426 / 14 Αυγούστου 2017

    

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ-ΤΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

                         

 

Σε ατμόσφαιρα μεγάλης κατάνυξης και με ιδιαίτερη ευλάβεια εψάλη ο τελευταίος μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στην Θεοτόκο, την Κυριακή 6,30 μ.μ. στον Ιερό Ναό μας με την συμμετοχή πλήθους πιστών.
Στη σύντομη ομιλία στο τέλος της ακολουθίας, που είχε ως θέμα τον στίχο της ωδής της Θεοτόκου: «Αντελάβετο Ισραήλ παιδὸς αὐτοῦ μνησθῆναι ἐλέους, καθὼς ἐλάλησε πρὸς τοὺς πατέρας ἡμῶν, τῷ Ἀβραὰμ καὶ τῷ σπέρματι αὐτοῦ εἰς τὸν αἰῶνα» (Λουκ. 1,54), έγινε αναφορά στην προστασία και σκέπη της Παναγίας στο γένος μας, σε όλη την ιστορική του πορεία και συνοπτική ανάλυση ενός υπέροχου κειμένου του στρατηγού Μακρυγιάννη, στο οποίο ο μεγάλος ήρωας εκφράζει τον πόνο του για την προσπάθεια των ελλήνων κυβερνητών του νεοπαγούς ελευθέρου κράτους μας να αποκόψουν τους νεοέλληνες από την ορθόδοξη παράδοσή μας.
Προ της απολύσεως, οι Ιερείς του Ναού μετέβησαν στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Πορταίτισσας, στο βορειοανατολικό κλίτος, όπου δεσπόζει η υπέροχη εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ενώπιόν της έψαλαν με την συνοδεία όλων των πιστών τα εγκώμια της Παναγίας.
Η ακολουθία ολοκληρώθηκε με την διανομή στους πιστούς, ως ευλογία, μιας εικόνας της Μεγαλόχαρης της Τήνου.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό
                                 

     

Η πάλη των παθών και η ειρήνη της Παναγίας

                           

  

Παθῶν με ταράττουσι προσβολαί, πολλῆς ἀθυμίας ἐμπιπλῶσαί μου τήν ψυχήν· εἰρήνευσον Κόρη τῇ γαλήνῃ, τῇ τοῦ Υἱοῦ καί Θεοῦ σου Πανάμωμε᾽.
(Μέ ταράζουν οἱ ἐπιθέσεις τῶν παθῶν, γεμίζοντάς μου τήν ψυχή ἀπό πολλή ἀθυμία. Δῶσε μου τήν εἰρήνη, Πανάμωμη Κόρη, μέ τήν γαλήνη πού δίνει ὁ Υἱός καί Θεός σου).

Απόλυτα γνώστης τῆς χριστιανικῆς ἀνθρωπολογίας ὁ ἅγιος ὑμνογράφος καί ἔμπειρος τῆς πνευματικῆς ζωῆς δέν ὡραιοποιεῖ τήν χριστιανική ζωή οὔτε ἀποκρύπτει κάτι ἀπό ὅ,τι συμβαίνει μέσα στήν ψυχή τοῦ πιστοῦ πού ἐκπροσωπεῖ: παλεύει μέ τά πάθη του, τά ὁποῖα νιώθει ὅτι λειτουργοῦν ἐνάντια στήν ὕπαρξή του εἴτε μέ τήν μορφή τῆς φιληδονίας εἴτε τῆς φιλοδοξίας εἴτε τῆς φιλαργυρίας...

Περισσότερα...

    

    

Κύριε της στιγμής του λεπτού, των αιώνων δος μοι παρόν...

                           

   

Κύριε της στιγμής του λεπτού, των αιώνων δος μοι παρόν
Κύριε του φθόγγου της λέξης, της πρότασης δος μοι φωνή Κύριε της στάσης του βήματος, της πορείας δος μοι κατεύθυνση
Κύριε της σιγής, της πνοής και της άπνοιας δος μοι το φως
Κύριε των οικείων εναντίων και ξένων δος μοι το είναι μου να σου το χαρίσω

Aγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου
Πηγή: http://proskynitis.blogspot.gr/

      

  

Οι Παρακλητικοί κανόνες "Μικρός και Μέγας"
προς την Παναγία

    

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας. Η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως, της μνήμης, της Θεοτόκου, που ετέθη ακριβώς στο μέσον του μηνός αυτού, ήταν αιτία και όλες οι ήμερες του να πάρουν σιγά – σιγά ένα θεομητορικό χαρακτήρα.  Οι δεκατέσσαρες πρώτες ήμερες μπορούμε να πούμε ότι είναι τα προεόρτιά της και οι υπόλοιπες τα μεθέορτα, η παράταση της μεγάλης αυτής θεομητορικής εορτής. Κατά την αυστηρά εορτολογική τάξη, προεόρτιος ήμερα είναι μόνο η παραμονή, η 14η του μηνός, κατά την όποια και μόνο υπάρχουν ειδικά τροπάρια στην εκκλησιαστική ακολουθία. Αλλά το λειτουργικό έθιμο, που σήμερα αποτελεί πια γενικώς καθιερωμένη παράδοση, συνέδεσε όλες τις προ της εορτής ημέρες με την προπαρασκευή για τον εορτασμό της μνήμης της Παναγίας, αφ’ ενός μεν με την προπαρασκευαστική νηστεία, αφ’ ετέρου δε με τη ψαλμωδία των παρακλητικών κανόνων προς αυτήν μετά τον εσπερινό των ήμερων αυτών. Η μεθέορτος πάλι περίοδος κατά το ισχύον τυπικό λήγει την 23η Αυγούστου, ήμερα κατά την οποία «αποδίδεται» η εορτή, τα Εννιάμερα.

    

   Περισσότερα...

       

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 17343 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 210 9712.456 - ΦΑΞ : 210 9715.125
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ : http://www.in-ad.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : inad@otenet.gr

                                


Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ