Τεύχος 518/ 24 Οκτωβρίου 2018

          

       

    

''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018'' 17η ΜΕΡΑ

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΣ

         

   

Κατάμεστος από πιστούς ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, το βράδυ της 23 Οκτωβρίου, κατά την τέλεση της Αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, με την οποία ολοκληρώθηκε η 17 ημέρα των ενοριακών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018”.
Στη συγκεκριμένη Λειτουργία, που τελείται κατά παράδοση την ημέρα της μνήμης του Αγίου, ο λειτουργός είναι στραμμένος προς τον λαό για να βλέπουν οι πιστοί τα τελούμενα, όπως ακριβώς συνέβαινε και την εποχή των πρώτων χριστιανών. Για τον ίδιο λόγο συνήθως τελείται στον χώρο του Σολέα, ενώ την χαρακτηρίζει η απλότητα και κατάνυξη, όπου ο ευχολογικός λόγος κυριαρχεί έναντι του υμνολογικού.
Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιλογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μάρκελος Καμπάνης με τέσσερις ακόμη Ιερείς, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, όπως στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες ξεχωριστά το Σώμα και Αίμα του Κυρίου μας, σχεδόν όλο το εκκλησίασμα.     

                                                 

Δείτε το φωτογραφικό υλικό

        

 

''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018'' 17η ΜΕΡΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΔΕΣΙΜΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ
π. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟ

        

   

Με ομιλητή τον Αισεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό, Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίστηκε η 17η ημέρα (Τρίτη 23 Οκτωβρίου), των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας. Θέμα της ομιλίας του ήταν: “Ορθοδοξία και φιλοπατρία".
Ο ομιλητής αρχικά στην ομιλία του είπε: “Το Έθνος και η Πατρίδα ειδικότερα, είναι μόνιμα και κυρίαρχα συστατικά του ορθόδοξου φρονήματος, που εκφράζεται ως ελληνορθοδοξία. Ο (αληθινά) Ορθόδοξος Έλληνας συνδυάζει αρμονικά την εθνικότητα και την υπερεθνικότητα, επιτυγχάνοντας την υπέρβαση του φυλετισμού (ρατσισμού). Ήδη ο Ιησούς Χριστός, ως Θεάνθρωπος, αποκαλύπτει σε μια οριακή στιγμή, βαθειά συγκινησιακή, την αγάπη Του για την πατρίδα: «Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ… ποσάκις ηθέλησα επισυναγάγειν τα τέκνα σου, ον τρόπον όρνις επισυνάγει τα νοσσία αυτής υπό τας πτέρυγας και ουκ ηθελήσατε» (Ματθ. 23,37). Το κήρυγμά Του όμως απευθύνεται σε όλα τα έθνη: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ. 28,19). Στην Καινή Διαθήκη ζει ο Χριστιανισμός την υπέρβαση της φυλετικής διάκρισης των ανθρώπων, αφού, «ουκ ενί Ιουδαίος, ουδέ Έλλην» (Γαλ. 3,27), ο δε Θεός «είναι Πατήρ πάντων ανθρώπων» (Α’ Τιμ. 4,16) και «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι» (Α’ Τιμ. 2,4). Αυτή είναι η βάση της υπέρβασης της φυλετικής διάκρισης των ανθρώπων και της ένωσής τους σε μια υπερφυλετική - υπερεθνική κοινωνία”...           

                                       

Διαβάστε περισσότερα & δείτε το φωτογραφικό υλικό

        

Παρακολουθείστε το βίντεο:
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΔΕΣΙΜΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ π. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟ

          

         

''ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018'' 16η ΜΕΡΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ
ΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟ ΜΟΝΑΧΟ π. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΙΒΗΡΙΤΗ

        

   

Στην τρίτη εβδομάδα εισέρχονται τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018», κατά την οποία θα κορυφωθούν οι ενοριακές εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό μας και κυρίως την 25η Οκτωβρίου το εσπέρας, όπου θα ψαλεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός, Πέμπτη 6:30μμ, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλητής της 16ης ημέρας ήταν ο Οσιολογιώτατος Μοναχός π. Χριστοφόρος Ιβηρίτης, με θέμα: "Το μήνυμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην εποχή μας".
Ο ομιλητής αρχικά στην ομιλία του αναφέρθηκε στα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τονίζοντας: “Η μορφή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού είναι ολοφώτεινη, η οποία έλαμψε ως άστρο κατά τη σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας. Όργωσε κυριολεκτικά όλη τη Δυτική Ελλάδα και τη Βόρειο Ήπειρο και αναζωπύρωσε το πνευματικό και εθνικό ήθος των Ελλήνων. Έλεγε χαρακτηριστικά «ότι η πατρίδα μου η ψεύτικη, η γήινη είναι από το Μέγα Δένδρο Αιτωλοακαρνανίας. Είμαι ένας άνθρωπος αμαρτωλός με πάθη και αδυναμίες, όμως είμαι δούλος του Κυρίου μου Ιησού Χριστού, αναξίως μεν αλλά με καταδέχεται χάρη της φιλευσπλαχνίας Του. Τον Χριστό μου παρακαλώ να με καθαρίσει από τα πάθη και τις αμαρτίες μου και να με ελευθερώσει από τους τρεις εχθρούς, τον κόσμο, τη σάρκα και τον πονηρό»...            

                                       

Διαβάστε περισσότερα & δείτε το φωτογραφικό υλικό

        

Παρακολουθείστε το βίντεο:
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ ΜΕ ΤΟΝ
ΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟ ΜΟΝΑΧΟ π. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΙΒΗΡΙΤΗ

                                   

                                                

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, 17343 ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 210 9712.456 - ΦΑΞ : 210 9715.125
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ : http://www.in-ad.gr
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : inad@otenet.gr

                                


Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το Ενημερωτικό, παρακαλούμε πατήστε εδώ
Εάν λαμβάνετε το Ενημερωτικό περισσότερες από μία φορά, παρακαλούμε πατήστε εδώ